Herstelde Kelderman gaat voor Giro d'Italia: 'Vorig jaar werd ik vijfde in de Tour, maar daar heb ik eigenlijk weinig plezier uitgehaald'

Na een jaar Tour de France kiest Wilco Kelderman in 2022 weer voor de Giro d'Italia.

Kelderman
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

In gesprek met het Algemeen Dagblad doet Kelderman zijn verhaal. De Nederlander van BORA-hansgrohe vertelt onder meer dat hij een verschrikkelijke winter achter de rug heeft nadat hij in de Benelux Tour uitviel met een bekkenbreuk en een breuk in zijn linkerhand, die in eerste instantie niet was geconstateerd. "Moest ik weer zes weken rustig aan doen. Er was een operatie nodig en het herstel duurde lang. Zo bezien voel ik me nu eigenlijk bijzonder goed."

Kelderman hoopt in de Giro d'Italia zijn topvorm te bereiken, nadat hij onder meer de Ronde van Valencia, Ruta del Sol en Tirreno-Adriatico rijdt ter voorbereiding. Na de Italiaanse rittenkoers werkt hij via een hoogtestage toe naar de Giro d'Italia. "Ik had persoonlijk niet het gevoel dat ik graag de Tour wilde rijden. Vorig jaar heb ik ondanks mijn vijfde plek niet veel kunnen genieten. Ik kon volgen, maar was niet goed genoeg om mij te meten met de besten."

"Ik hou meer van de Giro", gaat hij verder. "Iets minder stress, iets kouder en meer bergritten. Dit is ook de manier van werken van dit team. Met Sam Bennett kan het team de groene trui winnen in de Tour, maar dan moet je de ploeg opdelen. Want podium en de groene trui is vandaag de dag bijna niet te doen. Dan moet je keuzes maken."

BORA-hansgrohe reist naar Italië af met een ijzersterke ploeg. Naast Kelderman kunnen ook Jai Hindley, Emmanuel Buchmann en eventueel Lennard Kämna een klassement rijden. "We hebben een sterk team. En dat is een voordeel in de Giro. Voor mij is de Giro meer een doel met het team dan dat het voor mij een persoonlijk doel is."