HomePelotonpraatWelke actieve renners zijn de koningen van de etappekoersen en wonnen er...

Welke actieve renners zijn de koningen van de etappekoersen en wonnen er de meeste? Deze statistieken maken het duidelijk!

De aanvoerder van het lijstje is geen verrassing (maar z'n aantal zeges is wel indrukwekkend!), maar er staan toch ook een paar verrassende namen in het lijstje.

Een blik op de statistieken geeft je soms een heel andere kijk op de zaken. Zo is er de statistiek waaruit toch wel blijkt dat Wilco Kelderman een beetje een onderschatte renner is. Hij wint niet veel, maar is altijd present in de top 10.

In het lijstje van de Finse wielergek en Twitteraar @ammattpyoraily komt Kelderman evenwel niet voor, want dat gaat over nog actieve renners die wél op het bovenste schavot van het podium terechtkwamen, en dan als winnaar van een etappekoers om precies te zijn.

Het zal je niet verbazen dat Alejandro Valverde met zijn lange loopbaan en talent het lijstje aanvoert. De Spanjaard won met de Vuelta in 2009 een grote ronde, maar was ook meerdere keren de sterkste in het algemeen klassement van etappekoersen als de Dauphiné en de Ronde van Catalonië.

Dat je niet per se een veteraan hoeft te zijn om in dit indrukwekkende lijstje met name te staan, bewijst Remco Evenepoel. De jonge Belg is pas drie jaar prof (met een lange blessureperiode), maar slaagde er toch al in om 7 etappekoersen op z'n naam te schrijven. Hij was de sterkste in onder andere de Ronde van Polen en de Baloise Belgium Tour (twee keer).

Hieronder het lijstje, waarbij toch ook de naam van Edvald Boasson Hagen opvalt. De Noor dankt z'n klassering onder andere aan eindzeges in de Eneco Tour (2x), de Ronde van Noorwegen (3x) en de Tour of Britain (2x).

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Tour | Waaiers, bruggen en popsterren: dit kun je verwachten van de drie ritten in Denemarken

Voor onze Tourspecial stuurden we verslaggever Bram de Vrind naar Denemarken om het parkoers...

Thomas Dekker fileert Team DSM: ‘Het blijft een kleuterschool’

In de podcast Live Slow, Ride Fast veegt de analist de vloer aan met de...

Meer zoals dit

De Speld hertekent touretappe met t-shirt: La Schans des Belles Filles

In samenwerking met het Nederlandse wielerkledingmerk La Machine presenteren ze namelijk een speciaal t-shirt...

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Wielrennen voor dummies: een beginnerscursus koers kijken in 9 handige punten

De Tour begint deze week en dan zijn er opeens weer een hoop nieuwe wielervolgers bij. Laat dit maar zien aan mensen die er geen bal van begrijpen...