HomeAchtergrondWout van Aert over breuk met Nick Nuyens: 'Bij Jumbo-Visma begon m'n...

Wout van Aert over breuk met Nick Nuyens: ‘Bij Jumbo-Visma begon m’n carrière pas écht, hij deed aan pestgedrag en liet m’n rekening blokkeren’

Zo positief als Wout van Aert over Jumbo-Visma is, zo de balen heeft hij van Nick Nuyens. Hier doet hij zijn kant van het verhaal uit de doeken.

De zaak speelt al sinds 2018: Wout van Aert z'n abrupte vertrek bij Verandas Willems-Crelan, de ploeg van oud-wielrenner Nick Nuyens. Van Aert vertrok daar na onenigheid met Nuyens per 1 oktober van dat jaar. Vanaf 1 maart 2019 was hij renner van Jumbo-Visma.

Daar kende hij grote successen, maar eigenlijk is de nasleep van het conflict met Nuyens sinds die tijd nog steeds gaande. Inmiddels ligt de rechtszaak bij het Belgische Hof van Cassatie, het hoogste rechtsorgaan. Nuyens zinspeelde er al op dat hij Van Aert wilde laten schorsen door de UCI (volgens de advocaten van Van Aert zal het overigens zeker zo'n vaart niet lopen).

Bij de podcast Thuismatch van Sporza, waarin Ruben van Gucht op het trainingskamp van Jumbo-Visma bijna een uur met de Belg sprak, doet Van Aert zelf zijn zegje over de hele affaire, die bij hem toch ook zeker niet in de koude kleren is gaan zitten.

“Zeker in de eerste maanden ben ik er veel mee bezig geweest. Achteraf bekeken veel te veel. Je hebt slechts een gedeelte zelf in de hand en het gaat niet zo snel als je zelf wilt. Nu kan ik het veel beter van mezelf afschuiven, maar het wordt jammer genoeg vaak opgerakeld.”

Toch gaat Van Aert tegenover Van Gucht vrij diep op de materie in. “De ploeg waar ik toen zat had zoveel problemen met de omkadering die niet professioneel was, er waren problemen met het materiaal. Er waren verschillende frustraties bij mij. Als je dan te weten komt dat Nick schriftelijk bewijs probeert te krijgen dat het probleem bij mij lag, wat hij dus aan Niels (Albert, red.) heeft gevraagd, dan is het vertrouwen volledig weg. Dan restte er mij geen andere keuze dan te vertrekken.”

Volgens Van Aert was daardoor de arbeidsrelatie, een belangrijk begrip in de zaak, volledig verstoord. “Ik denk niet dat je nog een werkrelatie kunt hebben met je baas als hij zoiets probeert te verkrijgen. Plots zat ik in een heel moeilijke situatie. Dat is gelukkig voorbij, maar de procedure loopt nog en dat is natuurlijk minder leuk.”

Het was ook zeker minder leuk omdat het kamp van Nuyens een beetje vuil spel speelt, aldus Van Aert. De Belg heeft er een voorbeeld bij. “Ik noem het ook graag pestgedrag van Nick en Chris (Compagnie, de zakenpartner van Nuyens, red.). Dat blijft komen. Afgelopen zomer waren al mijn rekeningen plots geblokkeerd op vrijdag de 13e. Ik zat op stage in het buitenland en kon geen verrichtingen meer doen. Het hof van beroep had hen gelijk gegeven. In plaats van mijn advocaten in te lichten, hebben ze via een deurwaarder het vonnis uitgevoerd.”

Jumbo-Visma

Waar Nuyens volhoudt dat er niet met Wout van Aert te werken valt, is de band met zijn nieuwe huidige ploeg Jumbo-Visma zeer goed. De Belg is vol lof.

“Mijn carrière is echt gestart toen ik bij Jumbo-Visma terecht ben gekomen en heeft intussen een serieuze vlucht genomen. Dat mag ik zelf wel zeggen, denk ik. Ik ben er zeker van dat dat niet gelukt zou zijn in de ploeg van Nuyens. Ik zit drie jaar bij Jumbo-Visma en hier zijn geen mensen die zullen zeggen dat er niet met mij te werken valt en ben de afgelopen jaren honderd procent gelukkig geweest en heb heel mooie koersen gewonnen.”

Hieronder kijk je het hele interview, waarin Van Aert ook nog ingaat op het vaderschap, zijn ouders en zus, de groene trui (en de bollentrui), het 'mislukte WK' en Remco Evenepoel en mediaverplichtingen.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...