Tom Dumoulin: 'De 'nieuwe' Tom kan beter leven met af en toe mindere kanten van het wielrennen, ik sta er volkomen anders in'

In 2022 is Tom Dumoulin een andere wielrenner, zo legt hij uit. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen ambities heeft. Hij gaat dieper in op dit wielerjaar en hoe hij daarin staat.

tom dumoulin
  • Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Tom Dumoulin vertrekt binnenkort op aanraden van Annemiek van Vleuten naar Colombia. Hij gaat er samen met Koen Bouwman de laatste had leggen voor hij zijn seizoen écht begint met de UAE Tour.

Op de site van zijn ploeg blikt hij uitgebreid vooruit op dat seizoen, waarin de Giro het eerste hoofddoel is waar hij naartoe gaat werken. Daar kijkt de Limburger zeer naar uit.

"Het enige minpuntje is dat er misschien net iets te weinig tijdritkilometers in het parcours zijn opgenomen. Het is voor mij om uiteenlopende redenen een poos geleden dat ik voor een klassement heb gereden. Ik denk niet dat ik het ben verleerd. Het is iets dat ik van nature altijd goed heb gekund."

Amstel Gold Race

Door de Franse presidentsverkiezingen wisselen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race dit jaar van positie op de kalender. En dat komt Dumoulin heel goed uit, want dan kan hij eindelijk weer eens in zijn geliefde klassieker door Limburg rijden. Juist nu is dat extra speciaal voor hem, legt hij uit.

"Ik vind het heel bijzonder om deze koers in eigen land te rijden. Vroeger was deze wedstrijd een van de redenen waarom ik ben gestart met wielrennen. Afgelopen jaar was het juist een van de triggers waardoor ik weer zin kreeg in het fietsen. Door de verschuiving van de Amstel Gold Race is het voor mij nu te behappen in combinatie met een hoogtestage direct erna in voorbereiding op de Giro."

In het tweede deel van het seizoen is het WK het grote doel. "Daar kijk ik reikhalzend naar uit, zowel de tijdrit als de wegrit. De Ronde van Lombardije en de overige Italiaanse koersen in die periode van het jaar kunnen mij eveneens zeer bekoren." Het parkoers in Australië (zowel de tijdrit is als de wegrit) lijkt overigens geschikter voor Dumoulin dan eerst gedacht.

Nieuwe Tom Dumoulin

Dumoulin gaat ook nog in op de periode die (hopelijk) achter hem ligt. De periode met veel blessures en de uiteindelijk daaruit voortvloeiende break die hij nam van het wielrennen. Hij kwam daarna tot de conclusie dat hij toch echt profwielrenner wilde zijn.

"Ik moest mezelf vorig jaar echt een halt toeroepen. Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik dat toendertijd heb gedaan. Ik heb een bewuste keuze gemaakt om wielrenner te zijn. Dat heeft zijn leuke kanten, maar vast af en toe ook zijn minder leuke kanten. Daar kan ik nu beter mee leven, omdat ik weet dat dit is wat ik echt wil."

Dat maakt dat Tom Dumoulin heel veel zin heeft in 2022, met de verbeterde versie van hemzelf op de fiets. "Nu is het een nieuw jaar met een nieuwe Tom Dumoulin. Ik sta er volkomen anders in. Ik voel me hartstikke goed en heb heel veel zin in het aankomende jaar. Ik heb over ambities niets te klagen."