Nog 34 nachtjes slapen tot de Omloop! Sterk deelnemersveld: deze toppers staan op de startlijst van de seizoensopening 26 februari

Omloop Het Nieuwsblad komt steeds dichterbij en het belooft een mooie strijd te worden met veel toppers! Wij zetten ze hieronder op een rijtje, want het liegt er niet om...

omloop het nieuwsblad

De dag van Omloop Het Nieuwsblad is altijd een beetje een magische koersdag. Hoe mooi het veldrijden ook is, de dag waarop het (Vlaamse) wegseizoen begint, is er eentje waar we altijd reikhalzend naar uitkijken!

Terwijl je in de link hieronder ook in quizvorm ook nog even kunt terugblikken op voorgaande edities, kijken we toch ook graag al vooruit, en dat komt niet in het minst door het sterke deelnemersveld dat aan de start staat. In voorgaande edities lieten de echte toppers soms verstek gaan, maar dat lijkt nu anders te zijn. Een overzicht per ploeg.

We beginnen natuurlijk met het Nederlandse Jumbo-Visma, dat met Wout van Aert als absolute kopman de grote favoriet in huis heeft. Merijn Zeeman en co versterkte de kern rond Van Aert en dat is te zien aan wie ze nog meer opstellen in de Omloop: onder ander Mike Teunissen, Christophe Laporte en Tiesj Benoot staan aan het vertrek.

QuickStep-Alpha Vinyl is altijd een ander sterk blok. Voor die ploeg staan Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar en Kasper Asgreen voorlopig op de startlijst. Allemaal mannen die kunnen winnen. Dat is Davide Ballerini ook, zo bewees hij vorig jaar, maar opvallend genoeg staat hij nu op de reservelijst.

De tweede Belgische World Tour-ploeg, Lotto-Soudal, komt ook met een sterk collectief voor de dag in de personen van Tim Wellens, Victor Campenaertsm, Florian Vermeersch en Phlippe Gilbert. Een andere Belgische ploeg, Alpecin-Fenix, moet het sowieso zonder Mathieu van der Poel stellen, maar laat verder ook nog in het midden wie het in Gent laat opdraven voor de seizoensopening.

Bij BORA-hansgrohe is het uitkijken naar wat Ide Schelling in de Vlaamse koersen kan. Hij is toch net wat meer een man voor koersen als de Amstel, maar wie weet kan hij dit ook wel! Nils Pollitt is een ploeggenoot die we zeker op moeten schrijven.

Astana Qazaqstan (we schrijven het voluit, omdat we die q's zo leuk vinden..) beschikt met Alexey Lutsenko al sinds jaar en dag over een alleskunner die er dus ook in Gent staat. Met nieuwe aanwinst Gianni Moscon beschikt het over nog een sterke troef.

Over aanwinsten gesproken: Peter Sagan zal aan de start staan voor TotalEnergies. Hij wordt sowieso geflankeerd door Niki Terpstra, die dit seizoen waarschijnlijk meer op knechten aangewezen zal zijn.

Dylan van Baarle is namen INEOS Grenadiers wél een Nederlandse renner die kopman is van zijn ploeg. Nou ja, medekopman. Want daar rijdt natuurlijk ook nog ene Tom Pidcock rond, die dit wegseizoen in het voorjaar in zo ongeveer iedere koers start.

Team DSM rijdt dit seizoen weer onder Nederlandse vlag, maar de vooruitgeschoven pion is een Deen: Søren Kragh Andersen. Hij wordt wel sowieso geflankeerd door één Nederlander, want Joris Nieuwenhuis rijdt ook.

UAE Team Emirates richt z'n pijlen met Tadej Pogacar meer op etappekoersen (alhoewel de Sloveen dit jaar ook de Ronde van Vlaanderen rijdt), maar heeft voor de Omloop in Matteo Trentin een nooit te onderschatten renner in huis. Bij een koersverloop zoals dat van vorig jaar moet je zelfs Pascal Ackermann niet uitvlakken (al is zo'n koersverloop met dit deelnemersveld niet waarschijnlijk..)

Wij gunnen Sep Vanmarcke ook eens een voorjaar zonder al te veel pech. Wellicht kan hij namens Israel-Premier Techmeteen toeslaan in de Omloop. Bij AG2R rekenen ze natuurlijk ook op hun Belgen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Hetzelfde geldt voor Trek-Segafredo: Jasper Stuyven is daar de Belg met dienst.

Bij Bahrain Victorious zijn we benieuwd of Sonny Colbrelli zijn wonderseizoen 2021 een vervolg kan geven. Als hij net zulke benen heeft als afgelopen najaar dan is hij samen met Wout van Aert de topfavoriet. Met Matej Mohoric, Dylan Teuns en Heinrich Haussler heeft hij ook een prima ploeg.

Nieuws
  • Cor Vos