HomeAchtergrondLead-out-koning Michael Mørkøv over het geheim van de sprint aantrekken: 'Het gaat...

Lead-out-koning Michael Mørkøv over het geheim van de sprint aantrekken: ‘Het gaat erom de wedstrijd te lezen, met Fabio was er direct een klik’ 

Onbetwist de beste lead-out ter wereld: Michael Mørkøv. Hij doet uit de doeken hoe je een goede sprint aantrekt en vertelt over de sprinters voor wie hij dat deed.

Je kunt de loftrompet niet genoeg schallen over Michael Mørkøv. De Deen rijgt op de baan de gouden medailles aaneen, maar op de weg is hij toch vooral de voorbereider. De beste ter wereld zelfs. De 36-jarige Deen van QuickStep-Alpha Vinyl is inmiddels door de wol geverfd en vertelde in een interview met Cyclingnews over zijn vak.

Het is volgens hem niet een kwestie van gewoon zo hard mogelijk op kop rijden. “Het gaat erom de wedstrijd te lezen. Het slechtste wat je kan doen als lead-out is gewoon uitsturen, met je elleboog een teken geven en ‘Nou, dat was het’ zeggen. De afstand van een lead-out is nooit precies van 400 meter voor de streep tot het bordje van de 200, het gaat erom dat je degene die het af moet maken, met snelheid brengt, waarna deze renner dan zelf kan bepalen wanneer hij aangaat.”

Daarom ben je als sprinter ook niet per se een goede lead-out, volgens Mørkov. “Sommige sprinters weten gewoon niet hoe ze een renner ideaal af moeten leveren. Je kan niet tegen een sprinter zeggen: 'ga in plaats van 200 meter tot de finish maar van 400 meter tot 200 meter zo hard mogelijk rijden. Zo werkt het niet.”

Die stelling zet Mørkøv kracht bij met een voorbeeld uit de afgelopen Tour de France. In de rit naar Carcassone kon Cavendish het record van Merckx evenaren. “Die dag kwam er veel meer bij kijken dan het juiste gaatje vinden. Het was een dag waarop alles perfect getimed moest worden. Cav zei tegen me dat hij erg moe was, dus ik wist dat ik heel voorzichtig moest zijn, wat nogal moeilijk is als lead-out. Want hoe win je een sprint met iemand zonder dat diegene zijn benen al te veel gebruikt? Maar we haalden het net.”

Fabio Jakobsen

Dit jaar is het de bedoeling dat Mørkov de sprint in de Tour gaat aantrekken voor Fabio Jakobsen. De twee reden uiteraard al met elkaar en dat beviel goed. De Deen is vol lof over de Nederlandse sprinter.

“Met Fabio klikte het meteen. Soms duurt dat weleens wat langer, zoals met Elia Viviani. Bij Fabio was het meteen raak in de eerste koers (de Scheldeprijs in 2018, red.). Hij is een jonge gast, die vertrouwt op mijn kwaliteiten en precies volgt wat ik doe, wat aantoont dat hij zelf een supersnelle sprinter is. Als je hem op de juiste manier afzet, is het gewoon een van de snelsten van het peloton.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Column | Leuk zo’n Tourstart in Denemarken, maar zo’n vroege rustdag is de hel!

Normaal gesproken zijn rustdagen in de Tour al een kwelling waarbij het beklimmen van...

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...

Meer zoals dit

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...