HomeAchtergrondAdrie van der Poel gaf Mathieu advies: 'Moet aan zijn carrière denken...

Adrie van der Poel gaf Mathieu advies: ‘Moet aan zijn carrière denken en leren zuiniger te doen’

De rugproblemen van zijn zoon Mathieu worden door Adrie van der Poel vooral veroorzaakt door valpartijen die hij meemaakte en ook zijn intense manier van koersen. Ook heeft hij een mening over het koersen van Wout van Aert en blikt hij vooruit op komend voorjaar. Want zien we Mathieu wel aan de start van de klassiekers?

“Ik zie geen enkele aanleiding om met één van die drie disciplines te stoppen”, reageert vader Adrie wanneer we stellen dat dit het moment is voor zijn zoon om te stoppen met veldrijden. “Vaak is de voorbereiding wel te kort. Misschien moet hij daar iets aan doen.”

“Bijvoorbeeld dat hij er voor kiest om zich een jaar helemaal op de weg te richten en in 2024 de weg te laten vallen, om alles op het mountainbiken te zetten. Dat zou een oplossing kunnen zijn. Dan kun je ook gedegen voorbereid aan het vertrek komen, terwijl dat nu vaak door het programma dat hij doet soms wat gehaast is.”

Valpartijen

“Ik denk wel dat een groot gedeelte van zijn blessureleed te herleiden is naar het aantal valpartijen in de afgelopen 7, 8 jaar. Dat speelt een grote rol”, verklaart Adrie. “Hij heeft dan wel nooit wat gebroken en dan wordt al snel gezegd dat het meevalt, maar ik denk niet dat het zo in elkaar zit. Drie jaar terug viel hij in Nokere Koerse en een paar dagen later wint hij de GP Denain over de kasseien.”

“Dat is natuurlijk allemaal heel mooi en iedereen denkt dan; ‘goh wat een karakter heeft die man’, maar je kunt dan beter zeggen: ik doe tien dagen niets en laat m'n lichaam goed herstellen en begin dan opnieuw. Maar zo werkt het niet. Ik ben zelf ook zo geweest. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Zo gaat dat in het wielrennen. En zo zijn er nog een aantal valpartijen op te noemen. Zoals in de Ronde van Vlaanderen, waar hij nog zestig kilometer als een speer rijdt.”

Wout van Aert

Volgens Van der Poel senior speelt de manier van koersen van zijn zoon ook een rol. “Hij rijdt heel agressief en dat is natuurlijk ook slopend. Er rijden er geen twee of drie rond die zo koersen. Ik kom dan niet uit bij Van Aert. Hij valt weinig aan. Hij zit altijd mee, hij is een heel slimme renner, maar de echte aanvallers zijn voor mij Pogačar, die van vroeg begint en dat is ook Mathieu en Alaphilippe. Van Aert is gewoon slim en stemt z’n koersen af op die twee renners denk ik.”

“Wout maakt het fietsen er wel aantrekkelijk mee en heeft ook de motor om tot het eind mee te gaan, dus dat is alleen maar positief. Maar ik denk dat Mathieu, Alaphilippe en Pogačar meer initiatiefnemers zijn. Het is allemaal leuk en aardig en het is voor het publiek ook hartstikke leuk, maar ik heb hem wel gezegd dat hij aan zijn eigen carrière moet denken moet leren wat zuiniger te rijden of helemaal niet te rijden.”

Toch blijft de manier van koersen in het aard van het beestje zitten, beseft ook Adrie. “Hij koerst niet veel. Als je het over de laatste vijf jaren bekijkt, dan heeft hij van alle toppers verreweg het minste gekoerst. Hij heeft nou eenmaal die drive om goed te fietsen en prestaties te leveren. Hij moet daar ook niet mee stoppen, maar je kunt het wel matigen natuurlijk.”

Geen voorjaar?

“Mathieu zit nog steeds niet op de fiets. Hij heeft gezegd dat hij pas gaat fietsen wanneer hij weer helemaal pijnvrij is. Daar staan ze bij de ploeg ook helemaal achter. Hoe hij zijn dagen doorkomt? Hij mag niet veel doen en is vooral aan het bankhangen. Dat is ontzettend lastig, vooral omdat hij buiten die rugklachten niets mankeert. Stilzitten is sowieso niet leuk voor de meeste mensen.”

“Nee, ik heb nog geen prognose voor het voorjaar”, antwoordt Van der Poel stellig wanneer we hem daar naar vragen. “Ook daar kijken we niet naar en plakken we geen datum op. Ik denk ook niet dat de ploeg geforceerd gaat werken naar een bepaalde datum toe. Dat heeft geen zin, want zonder dat je het zelf wil kun je tijdsdruk gaan creëren en dat wil de ploeg niet.”

Onze dubbeldikke seizoengids ligt binnenkort in de winkels. Wilt u nou iedere editie van Wieler Revue op de mat ontvangen, sluit dan een abonnement af!

In Wieler Revue #1 (verschijnt begin februari) gaan we verder in op de toekomst van Mathieu van der Poel. Ook Michel Wuyts en Gerben de Knegt komen aan het woord. Verder vind je in de seizoensgids van Wieler Revue verhalen met onder anderen Jonas Vingegaard, Tobias Foss, Sander Kruis (commercieel manager Team Jumbo-Visma), Wout Poels, Tadej Pogacar en Taco van der Hoorn.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Huzarenstuk Van Aert: ‘Ik twijfelde nog even om te wachten op Vingegaard en Yates’

Na afloop vertelde hij over de actie van Team Jumbo-Visma, dat een geweldige lead-out...

Meer zoals dit

Entourage Sagan komt met merkwaardige verklaring over Van Aert: ‘Relatie is gezond slecht’

Eerst vroeg iedereen zich af voor wie dat vingertje en de scheldwoorden van Peter...

Roodhooft: ‘Jakobsen beste sprinter ter wereld, niet verkeerd dat VDP wat rustig is begonnen aan Tour’

De eerste drie dagen van de Tour zagen we Mathieu van der Poel vooral...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...