Eritrese toptalent Biniam Ghirmay slaat direct toe en wint Trofeo Alcudia

Biniam Ghirmay heeft op Mallorca nog maar eens laten zien veel potentie te hebben. Het grootste Afrikaanse talent van het moment won de Trofeo Alcudia voor Ryan Gibbons en Giacomo Nizzolo.

Ghirmay

Twee keer op rij werd Biniam Ghirmay gekroond tot Afrikaans wielrenner van het jaar. Over de pas 21-jarige Ghirmay wordt al jaren gezegd dat hij een Afrikaanse renner is die het écht tot de wereldtop kan schoppen. Als junior was hij een van de weinige renners die Remco Evenepoel ooit wist te verslaan in een rechtstreeks duel. In de Aubel-Thimister-Stavelot versloeg hij de Belg in een sprint met twee.

Zijn keuze voor het Franse ProTeam Delko in 2020 was wellicht niet heel gelukkig, maar vorig jaar heeft de Eritreeër de status van toptalent wel definitief waargemaakt. Met een geweldige versnelling pakte hij zilver op het WK voor beloften en ook tussen
de profs liet Ghirmay zich al opmerken.

Hij boekte negen top 10-noteringen in eendagskoersen van een iets lager niveau. Bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux denken ze dan ook goud in handen te hebben met Ghirmay, die waarschijnlijk goed uit de voeten kan in koersen als de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.

Ook in 2022 gaat hij vrolijk verder met goed presteren. In de door Brandon McNulty gewonnen Trofeo Calma kwam hij er nog niet aan te pas, maar een dag later schoot hij wel raak in de massasprint in de Trofeo Alcudia. Hij verwees Ryan Gibbons en Giacomo Nizzolo respectievelijk naar plek twee en drie. Andere bekende namen in de top 10: Ivan Garcia Cortina (4de), Michael Matthews (6de) en Pascal Ackermann (8ste).

Ook morgen, zaterdag en zondag staan er nog wedstrijden op het programma op Mallorca. Ghirmay zal in principe morgen een dag rust hebben, maar zaterdag en zondag staat hij wel weer op de startlijst.

Nieuws
  • Cor Vos