Bij INEOS Grenadiers leven ze volop mee met Tom Pidcock: 'Bijna alle renners zijn oprecht geïnteresseerd in veldrijden'

Tom Pidcock geldt als topfavoriet voor het WK veldrijden. Toch ziet zijn coach Kurt Bogaerts dat net iets anders.

Pidcock

"Tom heeft een paar dagen specifiek gewerkt op stage in functie van de cross", begint Kurt Bogaerts in Het Nieuwsblad-podcast De Koers is van Ons. "Onze ploeg was opgesplitst in twee ploegen. Eén stage op Mallorca en eentje in Colombia. Maar het is belangrijk om een band te houden met de wegploeg. Er volgt snel een omschakeling en het is belangrijk dat hij goed in de groep ligt."

Uiteraard kwam ook het WK veldrijden ter sprake op trainingskamp met INEOS Grenadiers. "Natuurlijk wordt erover gepraat. Dat wordt door alle renners goed gevolgd. Zeker de kerstperiode roept veel vragen op bij die jongens, want dat is geen gewoonte om te doen voor ze. Bijna heel de ploeg is geïnteresseerd in de cross. Je hebt ook niet enkel Tom, maar ook Van der Poel en Van Aert die heel goed presteren op de weg. Dat wordt in het oog gehouden."

Vervolgens krijgt Bogaerts de vraag welke renner van INEOS Grenadiers iets zou kunnen uitrichten in het veld. "Dat is niet gemakkelijk. Als ik er eentje moet kiezen dan zou dat de onfortuinlijke Egan Bernal dat wel moeten kunnen. En zijn maatje Brandon Rivera. Die hebben een verleden in het mountainbiken."

"Kwiatkowski heeft een wedstrijd gereden in Polen, maar die technische bagage moet je blijven onderhouden. In het begin van de winter gaat het ook bij Tom stroef. De val van Egan is hard aangekomen, want ze hebben een goede band. Egan heeft aan mountainbiken gedaan en dat is regelmatig een gespreksonderwerp tussen beiden."

Pidcock geldt zondag als topfavoriet in Fayetteville. "Hij is een van de favorieten", countert Bogaerts. "Afgelopen weekend moet je in functie van het WK zien. Het vereist iedere keer weer een onwijze focus en ik denk niet dat Tom afgelopen weekend die topfocus had. Die bewaart hij voor het WK. Als je twaalf maanden wil presteren, kun je niet altijd in topfocus zijn."

Bogaerts is tevreden over het parkoers. In de omloop in Amerika ligt één lange klim, gemaakt voor Pidcock. "Het is een goed parkoers, ja. Daar ga je zeker een minuut mee bezig zijn. Het is een veel beter parkoers voor hem dan vorig jaar in Oostende. De druk zal niemand makkelijk naast zich neerleggen, maar hij heeft in het verleden laten zien ermee om te kunnen gaan."

"Voor Tom is de verwachting hoog, maar hij heeft maar twee ploegmaten. Die niet van het niveau van België zijn. Alle druk ligt op de schouders van de Belgen. Met zo'n ploeg mag je nooit verliezen Het is afwachten hoe ze daarmee zullen omgaan."