HomeAchtergrondOud-interview met Brandon Rivera (boezemvriend Egan Bernal): 'Mede door het duel Contador-Schleck...

Oud-interview met Brandon Rivera (boezemvriend Egan Bernal): ‘Mede door het duel Contador-Schleck wilde Egan gaan wegwielrennen’

Egan Bernal en Brandon Rivera zijn al jaren boezemvrienden. En nu liggen ze in hetzelfde ziekenhuis met flinke blessures.

Het verhaal van Bernal is bekend. Hij reed onlangs op een stilstaande bus en raakte daarbij zwaargewond. Een aantal dagen later werd ook zijn maatje en ploeggenoot Brandon Rivera opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Hij brak bij een trainingsongeval zijn elleboog. Wieler Revue sprak in 2020 met Rivera over de vriendschap tussen hem en de Tourwinnaar van 2019.

“Ik ontmoette Egan voor het eerst in 2004”, vertelde Rivera destijds tegen Wieler Revue. “We zaten samen in de lokale ploeg van Fabio Rodríguez. Nadien gingen we naar Fundación Mezuena, een door Pablo Mazuera opgericht mountainbiketeam dat wordt gesponsord door Specialized. Ik ben weliswaar een jaar ouder dan Egan, maar we koersten altijd samen en zaten altijd samen in de bus naar de wielervereniging.”

Hoewel de wereld rondom Bernal veranderd is, is hijzelf nog steeds dezelfde. Qua persoonlijkheid is hij exact de jongen die Rivera in 2004 voor het eerst ontmoette. “Een slimme jongen die ook in andere dingen dan fietsen had kunnen uitblinken. Hij werkt enorm hard. Iedereen in Colombia praat over hem en hij geldt als voorbeeld voor veel jonge wielrenners in ons land. Ondanks dat hij een vriend is, geldt dat net zo goed voor mijzelf.”

“Ik zie hem als een broer, maar kan tegelijkertijd veel van hem leren. Samen keken we de Tour de France op televisie toen we jonger waren. Dat begon rond 2010, de tijd van Alberto Contador en Andy Schleck. Hij wilde mede daardoor gaan wegwielrennen, terwijl ik daar niet zeker van was. Zijn vader deed vroeger ook aan wielrennen en zag hem ook graag op de weg uitkomen.”

Naast de perfecte trainingsomstandigheden is er volgens Rivera een tweede reden waarom Bernal Colombia niet permanent wil verlaten: zijn naasten. “Egan is een familiemens. Ze zijn vaak samen en dat zegt veel. Hij luistert verder naar allerlei soorten muziek en leest graag romans, maar zijn grootste hobby is tijd doorbrengen met zijn familie.”

“We hebben samen veel herinneringen liggen in Zipaquirá. Een moment dat eruit springt? De bekende zoutkathedraal in Zipaquirá ligt in de bergen en daar zijn we eens gaan trainen met onze mountainbike. Dat was rond acht uur ’s avonds en doordat we aan het racen waren en jumps maakten, vergaten we de tijd. Pas rond middernacht kwamen we thuis. Dat was gekkigheid natuurlijk, maar we houden ervan om soms iets anders te doen en niet altijd dezelfde trainingen uit te voeren.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

Niki Terpstra de Tom Boonen van Nederland: ‘Ik heb conditie, maar na een uurtje racen kom ik gesloopt uit de auto’

Al blijft het waarschijnlijk niet alleen bij gravelen, want de Noord-Hollander koestert ook ambities...

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...