HomeAchtergrondOud-interview met Brandon Rivera (boezemvriend Egan Bernal): 'Mede door het duel Contador-Schleck...

Oud-interview met Brandon Rivera (boezemvriend Egan Bernal): ‘Mede door het duel Contador-Schleck wilde Egan gaan wegwielrennen’

Egan Bernal en Brandon Rivera zijn al jaren boezemvrienden. En nu liggen ze in hetzelfde ziekenhuis met flinke blessures.

Het verhaal van Bernal is bekend. Hij reed onlangs op een stilstaande bus en raakte daarbij zwaargewond. Een aantal dagen later werd ook zijn maatje en ploeggenoot Brandon Rivera opgenomen in hetzelfde ziekenhuis. Hij brak bij een trainingsongeval zijn elleboog. Wieler Revue sprak in 2020 met Rivera over de vriendschap tussen hem en de Tourwinnaar van 2019.

“Ik ontmoette Egan voor het eerst in 2004”, vertelde Rivera destijds tegen Wieler Revue. “We zaten samen in de lokale ploeg van Fabio Rodríguez. Nadien gingen we naar Fundación Mezuena, een door Pablo Mazuera opgericht mountainbiketeam dat wordt gesponsord door Specialized. Ik ben weliswaar een jaar ouder dan Egan, maar we koersten altijd samen en zaten altijd samen in de bus naar de wielervereniging.”

Hoewel de wereld rondom Bernal veranderd is, is hijzelf nog steeds dezelfde. Qua persoonlijkheid is hij exact de jongen die Rivera in 2004 voor het eerst ontmoette. “Een slimme jongen die ook in andere dingen dan fietsen had kunnen uitblinken. Hij werkt enorm hard. Iedereen in Colombia praat over hem en hij geldt als voorbeeld voor veel jonge wielrenners in ons land. Ondanks dat hij een vriend is, geldt dat net zo goed voor mijzelf.”

“Ik zie hem als een broer, maar kan tegelijkertijd veel van hem leren. Samen keken we de Tour de France op televisie toen we jonger waren. Dat begon rond 2010, de tijd van Alberto Contador en Andy Schleck. Hij wilde mede daardoor gaan wegwielrennen, terwijl ik daar niet zeker van was. Zijn vader deed vroeger ook aan wielrennen en zag hem ook graag op de weg uitkomen.”

Naast de perfecte trainingsomstandigheden is er volgens Rivera een tweede reden waarom Bernal Colombia niet permanent wil verlaten: zijn naasten. “Egan is een familiemens. Ze zijn vaak samen en dat zegt veel. Hij luistert verder naar allerlei soorten muziek en leest graag romans, maar zijn grootste hobby is tijd doorbrengen met zijn familie.”

“We hebben samen veel herinneringen liggen in Zipaquirá. Een moment dat eruit springt? De bekende zoutkathedraal in Zipaquirá ligt in de bergen en daar zijn we eens gaan trainen met onze mountainbike. Dat was rond acht uur ’s avonds en doordat we aan het racen waren en jumps maakten, vergaten we de tijd. Pas rond middernacht kwamen we thuis. Dat was gekkigheid natuurlijk, maar we houden ervan om soms iets anders te doen en niet altijd dezelfde trainingen uit te voeren.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Meer zoals dit

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...