WK Cross | Nederlanders vallen buiten podium in door Joran Wyseure gewonnen beloftecategorie

Joran Wyseure is de nieuwe wereldkampioen veldrijden voor beloftemannen. Ook de zilveren en bronzen plak gingen naar de Belgen.

Wyseure

Hoewel de start in het veldrijden altijd belangrijk is, was het parkoers in Fayetteville zo dat er ruimte was om een mindere start goed te maken. In de razendsnelle eerste ronde kwam een grote groep samen met daarbij alle drie de Nederlanders: Pim Ronhaar, Mees Hendrikx en Ryan Kamp. Het drietal zat echter niet op te letten toen de Belg Joran Wyseure ten aanval trok op de zwaarste beklimming van de omloop.

Daardoor raakte de Nederlandse equipe in de verdrukking na ronde twee. Op een gegeven moment zaten de drie Nederlanders zelfs naar elkaar te kijken wie het achtervolgende werk zou opknappen. Nadat Ronhaar vol doortrok werd de achterstand van vijftien seconden naar negen seconden gebracht. Wyseure bleef echter stoïcijns doortrokken en breidde zijn voorgift weer uit naar dertien seconden.

Terwijl Kamp en Ronhaar het duidelijk lastig kregen, probeerde Hendrix de kloof overbrugbaar te houden. Eén groot probleem: achter Hendrix zaten twee Belgen op vinkentouw. Emiel Verstrynge en Thibau Nys leken nog zeer comfortabel in het wiel te zitten en klaar om alle Nederlanders achter te laten. Dat bleek toen die eerste de Nederlanders eveneens aanviel, een gat sloeg en de slotronde met tien seconden achterstand inging op landgenoot Wyseure.

Verstrynge leek het gat zelfs dicht te gaan rijden, maar uiteindelijk bleek Wyseure een dusdanig goede dag te hebben dat hij hem ook wist af te houden. Voor de Nederlanders was de bronzen plak het hoogst haalbare, maar Nys wist in de sprint Hendrikx naar de vierde plek te verwijzen. Kamp en Ronhaar eindigden respectievelijk op de zesde en achtste plaats.

Nieuws
  • Cor Vos