HomeAchtergrondInterview | Sander Kruis: 'Of mijn handen jeuken als ik Mathieu aan...

Interview | Sander Kruis: ‘Of mijn handen jeuken als ik Mathieu aan het werk zie? Nee, Wout is in België wat Mathieu in Nederland is’

Sander Kruis is achter de schermen als commercieel manager een van de belangrijkste mensen van Team Jumbo-Visma. Voor de Wieler Revue seizoensgids spraken we hem.

Richard Plugge heeft regelmatig gezegd dat de hele wielersport moet hervormen wil het interessanter worden voor grotere markten in het buitenland. Hoe zien jullie dat?

“Het droomscenario is dat er een duidelijke competitie ontstaat. Nu heb je de WorldTour, maar de Ronde van Polen en Tour de France zijn totaal verschillend maar qua niveau wel gelijkwaardig. Dat maakt het onduidelijk. Neem de Champions League in het voetbal. Daarvan weet iedereen: dinsdag- en woensdagvond is de Champions League.”

“In de wielersport lopen WorldTour-wedstrijden door elkaar en hebben de grootste renners verschillende trajecten. Het mooiste zou zijn als de toppers zo vaak als mogelijk tegen elkaar strijden. Daarmee kun je de waarde van de sport vergroten en zijn grotere bedrijven bereid in de sport te stappen. Daarvan wordt iedereen beter. Het komt beter in beeld, er kan meer gedaan worden aan veiligheid. Maar daarvoor is samenwerking nodig tussen de UCI, organisatoren en ploegen. Die is er momenteel niet genoeg.”

Een van de uithangborden van de sport is Mathieu van der Poel. Even een prikkelende vraag: jeuken je commerciële handen weleens als je hem bezig ziet?

(Lachend): “Een paar jaar geleden wel, maar inmiddels hebben we met Tom Dumoulin ook ons eigen Nederlandse uithangbord. In Nederland zijn ronderenners vaak ook populairder. Mathieu is Tom misschien voorbij, maar Tom heeft ook al drie jaar niet meegedaan om de knikkers in grote rondes. Het kan heel snel weer veranderen.”

“Ik zit dicht tegen het sportieve aan en Wout van Aert is in België wat Van der Poel in Nederland is. En dan nog groter, omdat de sport in België nog meer leeft. Wout past ook perfect in onze ploeg en het is onmogelijk om ze beiden in de ploeg te hebben. Dat zou ook niet leuk zijn. Dus ik zou niet zeggen dat mijn handen jeuken. Ik snap wat je bedoelt, maar met Wout, Tom en Primož hebben we genoeg aansprekende namen in de ploeg.”

De Wieler Revue-seizoengids ligt vanaf 2 februari in de winkels. Naast Sander Kruis komen onder anderen Jonas Vingegaard, Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Tom Dumoulin en Tadej Pogacar uitgebreid aan het woord. Race vanaf morgen snel naar de winkel of bestel 'm via internet. Of nog beter: sluit meteen een abonnement af!

Beeld: Team Jumbo-Visma

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

Interview | Jeugdbondscoach Adriaan Helmantel: ‘Zeker wat betreft klimtalent zitten we niet breed bij de beloften’

"Ik heb met veel plezier gewerkt bij de profs van Team Sunweb en dat...

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...