HomeAchtergrondInterview | Sander Kruis: 'Of mijn handen jeuken als ik Mathieu aan...

Interview | Sander Kruis: ‘Of mijn handen jeuken als ik Mathieu aan het werk zie? Nee, Wout is in België wat Mathieu in Nederland is’

Sander Kruis is achter de schermen als commercieel manager een van de belangrijkste mensen van Team Jumbo-Visma. Voor de Wieler Revue seizoensgids spraken we hem.

Richard Plugge heeft regelmatig gezegd dat de hele wielersport moet hervormen wil het interessanter worden voor grotere markten in het buitenland. Hoe zien jullie dat?

“Het droomscenario is dat er een duidelijke competitie ontstaat. Nu heb je de WorldTour, maar de Ronde van Polen en Tour de France zijn totaal verschillend maar qua niveau wel gelijkwaardig. Dat maakt het onduidelijk. Neem de Champions League in het voetbal. Daarvan weet iedereen: dinsdag- en woensdagvond is de Champions League.”

“In de wielersport lopen WorldTour-wedstrijden door elkaar en hebben de grootste renners verschillende trajecten. Het mooiste zou zijn als de toppers zo vaak als mogelijk tegen elkaar strijden. Daarmee kun je de waarde van de sport vergroten en zijn grotere bedrijven bereid in de sport te stappen. Daarvan wordt iedereen beter. Het komt beter in beeld, er kan meer gedaan worden aan veiligheid. Maar daarvoor is samenwerking nodig tussen de UCI, organisatoren en ploegen. Die is er momenteel niet genoeg.”

Een van de uithangborden van de sport is Mathieu van der Poel. Even een prikkelende vraag: jeuken je commerciële handen weleens als je hem bezig ziet?

(Lachend): “Een paar jaar geleden wel, maar inmiddels hebben we met Tom Dumoulin ook ons eigen Nederlandse uithangbord. In Nederland zijn ronderenners vaak ook populairder. Mathieu is Tom misschien voorbij, maar Tom heeft ook al drie jaar niet meegedaan om de knikkers in grote rondes. Het kan heel snel weer veranderen.”

“Ik zit dicht tegen het sportieve aan en Wout van Aert is in België wat Van der Poel in Nederland is. En dan nog groter, omdat de sport in België nog meer leeft. Wout past ook perfect in onze ploeg en het is onmogelijk om ze beiden in de ploeg te hebben. Dat zou ook niet leuk zijn. Dus ik zou niet zeggen dat mijn handen jeuken. Ik snap wat je bedoelt, maar met Wout, Tom en Primož hebben we genoeg aansprekende namen in de ploeg.”

De Wieler Revue-seizoengids ligt vanaf 2 februari in de winkels. Naast Sander Kruis komen onder anderen Jonas Vingegaard, Dylan Groenewegen, Wout van Aert, Tom Dumoulin en Tadej Pogacar uitgebreid aan het woord. Race vanaf morgen snel naar de winkel of bestel 'm via internet. Of nog beter: sluit meteen een abonnement af!

Beeld: Team Jumbo-Visma

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 (Wilde) ideeën om de wielersport nóg leuker te maken!

Strade Bianche terug naar het najaar Helemaal dit jaar, met het WK al in augustus,...

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

Bredewold verrassend Europees kampioene: ‘Tot de laatste 2 kilometer zat ik te wachten tot ze terug zouden komen’

"Ik heb er geen woorden voor", begon Bredewold na afloop haar verhaal bij de...

Mischa Bredewold soleert op haar 23e naar Europese titel op de weg

De VAM-berg in Drenthe vormt dit weekend het decor van de Europese kampioenschappen op...

Meer zoals dit

🎥 Van der Poel amuseert zich op MTB-testevent in Élancourt: ‘Mening van mensen doet er niet toe’

Parijs heeft volgend jaar de eer om de Olympische Spelen te mogen ontvangen. De...

📸 Mauro Schmid reageert subtiel op aantijgingen van Patrick Lefevere

Het seizoen loopt ten einde en dus moet Patrick Lefevere straks weer afscheid nemen...

Cardioloog verwacht nog meer renners met hartritmestoornissen: ‘Er is iets aan de hand’

De wielercarrière van Nathan Van Hooydonck zit erop. De amper 27-jarige Belg kreeg 10...