HomeAchtergrondBas Tietema over het ultieme doel: 'Het zou super vet zijn indien...

Bas Tietema over het ultieme doel: ‘Het zou super vet zijn indien ik ooit in de finale van Parijs-Roubaix kom’

Het nieuws kwam onverwachts begin dit jaar: Bas Tietema stond op de nominatie prof te worden bij Bingoal Pauwels Sauces WB. Deze week werd zijn transfer officieel bekrachtigd.

Tietema maakte de voorbije jaren vooral naam als vlogger, terwijl hij in de jeugd ook gold als een van de grootste Nederlandse wielertalenten. Tegen Het Nieuwsblad vertelt hij over zijn transfer naar de Belgische profploeg. En vooral het proces dat hij heeft afgelegd. “Op mijn zwaarst woog ik een kilo of 94. In oktober woog ik nog 86 kilogram, nu zit ik op 77.”

“Ik moest en moet mijn lichaam opnieuw omtoveren naar dat van een profwielrenner. Ik had wel al mijn waarden vanuit de tijd van BMC Development, zodat ik wist wat ik deed. Fysiek kan je veel meten, maar koers is nog wat anders. Dat blijft voor iedereen een open vraag die de komende weken en maanden ingevuld kan worden.”

Op het trainingskamp zou de Zwollenaar al sprintjes hebben gewonnen van kopman Timothy Dupont. “Op korte inspanningen was ik echt wel best goed. Ik kwam bij de sprinters van de ploeg in de buurt. Dat zat er zeker nog in. Maar die wedstrijdhardheid van zeg een uur lang gas blijven geven, dat is echt het omtoveren van het lichaam tot wielrenner.”

“Op een trainingskamp doe je vaak sprintjes, maar dan ben je redelijk fris. Misschien versla ik ze na 60 kilometer training, maar je moet dat ook kunnen doen na 150 kilometer. Dan verlies ik negen op tien keer van Timothy Dupont. Tot nog toe maak ik telkens heel veel progressie. Dat merkt de ploeg op. Ze zien mijn 20 minuten-waarden constant omhoog gaan, maar we hebben nog altijd geen idee hoe ver je kan gaan. Dat is de grootste vraag.”

De droomkoers van Tietema is Parijs-Roubaix. “Serieus: deze stap is mooi, maar je weet ook dat met het niveau van Mathieu, Wout en Pidcock bij de profs top tien rijden in Roubaix nog wel weer iets totaal anders is dan de Tour of Antalya (de eerste koers van Tietema, red.) goed eindigen. Ik merk wel: ik train met Laurenz Rex – die twintigste werd in Roubaix – en als je op trainingskamp mee op pad bent, voel je dat je er sterker van wordt.”

“Ik hoop dat het seizoen zo zal zijn. Dat ik elke keer beter word van de koersen en de trainingskampen die ik ga doen. Het zou supervet zijn indien ik ooit in de finale van Parijs-Roubaix kom. Dat is mijn absolute droom. Al van jongs af aan.”

Komende weken zal het trainingsproces van Tietema te volgen zijn via de kanalen van Tour de Tietema. “Profrenner zijn is niet te combineren met eender welke job. Natuurlijk blijf ik betrokken bij wat we maken en doen, maar de focus is wel honderd procent om zo hard mogelijk te fietsen en daar alles uit te halen. Het is niet de bedoeling dat ik na een koers 's avonds nog een video loop te maken, of een video lig te editten in bed.”

“Rond mij heen is er wel onder meer een cameraman aanwezig. Ze zullen het hele jaar met mij meegaan om het hele verhaal aan de mensen te vertellen. Vanaf oktober zijn we alles beginnen te filmen. Ik denk dat het voor de mensen heel gaaf is om het hele traject te laten zien. En te tonen hoe hard wielrenners ervoor moeten trainen en hoe het achter de schermen eraan toegaat. Het moet heel serieus zijn. Wielrennen is gewoon een heel harde sport.”

Beeld: Bingoal Pauwels Sauces WB

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....