Andere datum, alle disciplines bij elkaar (behalve veldrijden): dit is wat je moet weten over het Super WK wielrennen van 2023

UCI-president David Lappartient over het vierjaarlijks terugkerende Super WK. Lees hoe het eruit gaat zien volgend jaar. Goed idee?

dylan van baarle julian alaphilippe

In 2022 trekt het wegwielercircus nog voor een 'normaal' WK wielrennen naar Australië, waar de renners en rensters een pittige ronde wacht dat ze vooral heel vaak af moeten leggen.

Het jaar erna, in 2023, wordt alles anders. Vanaf dan zal er namelijk eens in de vier jaar, voorafgaand aan het jaar van de Olympische Zomerspelen, een Super WK wielrennen georganiseerd worden.

In tien dagen worden er WK's georganiseerd in 13 disciplines die bij de UCI zijn aangesloten, waaronder het wegwielrennen, baanwielrennen mountainbike en BMX - uiteraard niet in wintersport veldrijden.

Zo'n Super WK was een langgekoesterde wens van de UCI en zijn president David Lappartient. "Om onze wereldkampioenschappen op één locatie en op één tijdstip elke vier jaar samen te brengen was een van mijn missies voordat ik gekozen werd tot voorzitter", zei hij tijdens de online persconferentie.

De eerste editie van dat Super WK zal van 3 tot en met 13 augustus plaatsvinden in en om het Schotse Glasgow. Volgens Paul Bush, voorzitter van het organisatiecomité, wordt zijn WK het grootste wielerevenement ooit met 8000 wielrenners uit ongeveer 120 landen en meer dan een miljoen toeschouwers. "We zijn trots dat onze wegen en accommodaties worden gebruikt om wielergeschiedenis te schrijven."

De goede verstaander zal al wel hebben begrepen dat die wielergeschiedenis betekent dat de tradiotionele wegwielerkalender op de schop gaat. Normaal gesproken begint het WK op de weg halverwege september en valt het dus na de Vuelta. Dit Super WK is gepland tussen de Tour en de Vuelta.

De Tour de France van 2023 zal van zaterdag 1 juli tot en met zondag 23 juli duren. De Vuelta begint op zaterdag 19 augustus in Barcelona. Het rijden van de Tour, het WK én de Vuelta zal daarmee een hele uitdaging zijn.