HomeAchtergrondSpaans broertje voor Strade Bianche: profkoers over onverharde wegen met grote namen...

Spaans broertje voor Strade Bianche: profkoers over onverharde wegen met grote namen op Valentijnsdag in Andalusië

Nog een mooie nieuwe gravelkoers erbij? Ze hebben in ieder geval meteen een mooi deelnemersveld met enkele grote namen weten te strikken! Een aanwinst op de wielerkalender?

Gravelstroken zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse wegwielrennen. Natuurlijk is er de Strade zelf, z'n Nederlandse neefje De Slag om Norg, het Franse familielid de Tro Bro Leon en ook veel etappekoersen kiezen een rit uit waarin ze een of meerdere onverharde stroken opzoeken (kijktip: vrijdag, Ronde van Valencia!)

Maar in Spanje krijgt de Strade er op Valentijnsdag nog een broertje bij (deze heeft gelijk zo'n deelnemersveld dat we het wel een broertje durven te noemen..). Dan wordt namelijk de eerste editie van de Clásica Jaén Paraiso Interior georganiseerd in de Zuid-Spaanse regio Andalusië.

De heuvelachtige eendagswedstrijd is 196 kilometer lang, kent 3100 hoogtemeters en heeft 7 onverharde stroken. Op het laatst is er een lokaal circuit dat drie keer afgelegd moet worden. In dat lokale rondje zit een gravelklim van zes kilometer lang met een steile laatste 700 meter waarin het asfalt… ehh, pardon… de onverharde weg met 12 procent omhoog gaat.

De koers zit op maandag 14 februari is tussen de Ronde van Murcia, de GP Almeria en de Ruta del Sol ingepland. Mede daarom kan de 1.1-koers meteen op een mooi deelnemersveld rekenen waarin zes World Tour-teams acte de présence geven (EF Education-EasyPost, Lotto-Soudal, Movistar, Astana Qazaqstan, BORA-hansgrohe en Intermarché-Wanty-Gobèrt.

De organisatie meldt dat in ieder geval Alejandro Valverde (update: hij heeft helaas af moeten zeggen vanwege coronagedoe), Tim Wellens, Miguel Angel Lopez en Alexey Lutsenko aan de start zullen komen. In onderstaand promofilmpje krijg je alvast een indruk van de (schitterende) omgeving en stroken waar de renners door- en overheen mogen/moeten rijden.

De koers is vanaf 16.30 uur te volgen op de Eurosport Player.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Interview | Aleksandr Vlasov: ‘Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer’

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar...

Column | Arme, arme Mark Cavendish

Maandag maakte de Belgische ploeg haar selectie voor de Tour de France bekend. Met...

Indrukwekkende cijfers! Filippo Ganna klimt beter dan ooit

De Twitter-pagina Velofacts houdt bij wie er indrukwekkende trainingen afleggen in aanloop naar de...

Neem deze 5 dark horses mee in je Tourpooltje!

Wielerliefhebbers zijn volop bezig met het invullen van hun Tourpooltjes. Wij doen ook ons...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....