Belgisch talent Maxim Van Gils breekt door in Saudi Tour: 'Het lastige eendagswerk moet hem ook liggen'

Maxim Van Gils ontpopt zich deze week in de Saudi Tour tot een nieuw groot Belgisch klimtalent. Hij staat op het punt de ronde te winnen.

Gils

Sporza ging op onderzoek uit en vroeg verschillende betrokkenen wat voor jongen Van Gils - geboren in Brasschaat - is. "Maxim is een rustige jongen, die heel graag gezien is in de ploeg", vertelt Lotto Soudal-ploegleider Marc Wauters. "In de sprintvoorbereiding voor Ewan draagt hij ook zijn steentje bij. De ploegmakkers zijn blij dat ze nu iets kunnen terugdoen door zijn leiderstrui te verdedigen."

Met nog één etappe voor de boeg staat Van Gils er goed voor. Hij heeft 36 seconden voorsprong op Santiago Buitrago en zal vooral moeten uitkijken voor waaiers in de woestijn van Saoedi-Arabië. "Maxim was vooraf aangeduid voor de Saudi Tour", aldus Wauters. "Het podium was een doel, maar winnen is nog iets anders. Al wisten we dat hij goed in conditie was. Het zou mooi zijn als hij dit rondje kan winnen. Dat biedt perspectieven voor de grote rondes."

Kurt Van de Wouwer gaat nog iets dieper in op de kwaliteiten van Van Gils. "Maxim heeft punch in zijn benen en kan het afmaken in een klein groepje. Naast rittenkoersen moet het lastige eendagswerk hem dus ook liggen."

"Van Gils werd als belofte een paar keer afgeremd door valpartijen. Maar dat hield hem niet tegen om twee keer tweede te eindigen in etappes van de Giro della Valle d'Aosta Mont Blanc, een van de zwaarste rittenkoersen voor beloften." Van Gils reed vorig jaar zijn eerste grote ronde. In de Vuelta a España eindigde hij als 88ste.