HomeAchtergrondJosé De Cauwer over Van der Poel en Van Aert: 'Ze kunnen...

José De Cauwer over Van der Poel en Van Aert: ‘Ze kunnen bijna niet normaal meer koersen en denken blijkbaar altijd: waar zit de andere?’

Ook in 2022 zullen veel ogen weer gericht zijn op Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Toch heeft commentator en analyticus José De Cauwer een grote wens voor dit seizoen.

“Weet je wat ik in de eerste plaats hoop? Dat die voortdurende tweestrijd ophoudt”, vertelt De Cauwer in Sport Wielermagazine. “Dat er anderen bij komen. Nu rijden ze elkaar te vaak in de vernieling. Voor de tv-kijkers is het smullen, maar het is voor henzelf verre van ideaal.”

“Een jammerlijke situatie vind ik het. Ze kunnen bijna niet normaal meer koersen. Ze denken blijkbaar altijd: waar zit de andere? Toch vermoed ik dat het minder speelt bij Van der Poel dan bij Van Aert. Mathieu zit iets anders in elkaar.”

In hetzelfde verhaal beaamt Serge Pauwels – commentator bij Sporza en coach bij Belgian Cycling – de woorden van De Cauwer. “Die rivaliteit speelt in bijna elke koers een rol. Ik voelde het zelf nog tijdens het WK in Leuven. Toen Wout niet meer kon winnen, merkte ik dat hij toch liever niet had dat Mathieu zou wegrijden.”

De Cauwer gaat ook in op het verschil in sportbeleving tussen Van der Poel en Van Aert. “Wout van Aert is voor mij dé absolute prof, iemand die graag alle nodige inspanningen levert om de allerbeste renner te zijn die hij kan zijn. Mathieu van der Poel wil vooral graag fietsen en leuke dingen doen. Mocht hij een salto kunnen doen op zijn fiets, dan zou hij daaraan evenveel plezier beleven dan aan een cross winnen.”

“Ik denk dat Mathieu meer talent heeft, ja. Toch als je praat over puur, intrinsiek aangeboren talent. Maar het gaat om meer dan dat, hè. Kijk naar de body van Van Aert toen je hem in de kerstperiode door de modder zag rijden. Met alle respect voor de anderen, maar vraag aan mensen die nooit een koers gezien hebben: 'Wie denk je nu dat de beste is?' Wie gaan ze antwoorden, denk je?”

Op de Oude Kwaremont

Pauwels gaat mee met De Cauwer. “Zelfs als je niets van koers kent, merk je onmiddellijk wie de grootste atleet is. Wout heeft bovendien een soort aura die hem van de anderen onderscheidt. Maar ik ga ermee akkoord dat als het over talent gaat, Van der Poel misschien een streepje voor heeft. Anderzijds herhaal ik dat 365 dagen per jaar zo intensief met je vak bezig kunnen zijn als Wout ook een vorm van talent is. Er komt meer bij kijken dan alleen maar een bepaald vermogen trappen bij een inspanningstest.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Sven Nys over gravelkoers (41 kilometer stroken!) waar Van der Poel rentree maakt: ‘Ideale koers voor hem’

Mathieu van der Poel zou Mathieu van der Poel niet zijn als hij het...

Dit is de (voorlopige) Tourploeg van Alpecin-Deceuninck

We mogen stilaan beginnen aftellen naar de start van de Ronde van Frankrijk. Over...