Criminele bende rooft voor €10 miljoen aan Shimano fietsonderdelen

Dankzij de coronacrisis zijn fietsen en onderdelen ontzettend schaars geworden. Het is dus helaas ook niet heel gek dat criminele bendes het gemunt hebben op de fietsindustrie.

Criminele bende rooft voor €10 miljoen aan Shimano fietsonderdelen

Zo werd de Italiaanse baanploeg eind oktober, na het WK in Roubaix, bestolen van 20 fietsen. Die werden uiteindelijk gelukkig weer teruggevonden. Eind vorige maand was het weer raak, in Duitsland deze keer. Er werden onderdelen voor meer dan 10.000 fietsen gestolen.

De e-bike onderdelen van Shimano waren onderweg van een distributiecentrum richting de Tsjechische fabrikant Bike Fun International. Zij produceren onder andere fietsen voor Cortina. De overval vond plaats op een rustpunt langs de Duitse snelweg, toen de vrachtwagenchauffeur een pauze nam.

"Naar alle waarschijnlijkheid werd de vrachtwagen gevolgd vanaf het moment dat hij geladen was. De dieven wachtten tot de chauffeur een rustpauze nam, waarna ze hem in slaap lieten vallen door gas in de cabine te laten stromen", aldus de Tsjechische fabrikant. "Ten slotte werd het bewijsmateriaal en sporen uitgewist met een brandblusser. De roof werd uitgevoerd door een goed georganiseerde groep, die de zaak heel goed gepland moet hebben."

Het enige wat overbleef waren negen dozen met low-end componenten. Blijkbaar waren die niet interessant. Volgens Bike Fun International kan de productie van sommige modellen met bijna een jaar vertraagd worden, omdat er geen alternatieve producten voor handen zijn.

"Zelfs Shimano is nog nooit geconfronteerd met een gerichte overval op deze schaal", vertelt Petr Krkoska van het Tsjechische bedrijf. "We hopen vanwege het tekort aan onderdelen dat dit niet weer gebeurd. Want ondanks alle maatregelen die we hebben genomen kan geen enkele verzekering ons dekken voor het verlies en vooral de reputatieverlies door de late levering."