Veel ruimte tot verbetering voor Jumbo-Visma-kopman Tobias Foss: 'Het is geen geheim dat ik een aantal kilo's kwijt kan'

Tobias Foss is komende Giro d'Italia samen met Tom Dumoulin kopman van Team Jumbo-Visma. De Noor werd vorig jaar negende in Italië, maar vertelt tegen Wieler Revue nog genoeg ruimte tot verbetering te hebben.

Foss
  • Tobias Foss Tobias Foss

Samen met Jonas Vingegaard geldt Tobias Foss als de klassementstoekomst van Team Jumbo-Visma. Daarom krijgt hij in de Giro d'Italia ook een beschermde status. Net als Vingegaard heeft ook Tobias Foss een goede tijdrit in zijn benen, maar verder lijken de twee klassementsrenners amper op elkaar. Foss is meer een renner van het absolute vermogen.

Zijn negende plaats in de Giro d’Italia van 2021 behaalde hij terwijl de weegschaal uitkwam op 74 kilogram. Aan de zware kant voor een renner met klassementsambities. De Noor beseft zich terdege dat er op dat vlak nog grote stappen zijn te zetten in zijn ontwikkeling. "Het is geen geheim dat ik kilo’s kan kwijtraken."

"Ik ben ook al lichter geweest dan de 74 kilogram van tijdens de Giro. Het is goed om te weten dat ik nu al negende kon worden, terwijl er tegelijkertijd nog een hoop valt te winnen. Het is zaak om mijn gewicht op een gecontroleerde manier naar beneden te krijgen, want wil ik voor winst in een grote ronde gaan dan moet ik minstens naar de 70 kilogram."

Foss in de Giro vorig jaar

"En het liefst nog lichter", vervolgt Foss. "Als ik rond de 70 kilogram zit, dan zou de volgende stap kunnen zijn om te vermageren naar 68 kilogram. Het zou een enorm verschil kunnen maken als ik mijn wattages dan weet te behouden."

"Daarom geloof ik ook in het plan dat we hebben uitgestippeld. Mijn voorbereiding op de Giro was absoluut nog niet op de limiet. Er zijn nog een hoop dingen die ik kan verbeteren en strenger kan naleven."

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Magazine
  • Cor Vos