Verrassend, onderzoek wijst uit: Duitsland meest fietsvriendelijke land van Europa, Nederland op derde plek

Het onderzoek vergeleek de Europese landen op verschillende componenten en we moeten het afleggen tegen de Duitsers. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

zabel

In Nederland zijn er meer fietsen dan mensen en zit het zo in de cultuur verankerd dat we bijna in fietshouding geboren worden, maar toch is Nederland volgens een onderzoek van fietsnavigatiebedrijf Sigma niet het meest fietsvriendelijke land van Europa. Duitsland strijkt met die eer. Nederland staat achter Zweden op een derde plek.

Sigma beoordeelde de Europese landen op negen verschillende criteria en daar kwam een eindcijfer uitrollen. Nederland scoorde op het gebruik van de fiets als vervoersmiddel uiteraard heel hoog, maar op andere zaken weer totaal niet.

Zorgwekkend is bijvoorbeeld dat Nederland een heel hoog aantal fietsongelukken met dodelijke afloop (en het is naar rato van aantal fietsers) kent. Alleen een paar Oost-Europese landen scoren daar slechter op.

Dat zorgt ervoor dat Nederland in totaal op een eindcijfer van 6,5 uitkomt. Duitsland scoort met name goed op overnachtingsmogelijkheden voor meerdaagse fietstochten en gaat fier aan kop met een 7,56.

In Estland en Roemenië moet je niet zijn als je wil fietsen, want zijn bungelen helemaal onderaan de ranglijst van het onderzoek met respectievelijk een 2,16 en een 2,61. Hieronder zie je de top 10.

De top 10 van het onderzoek. | Beeld: Sigmasports

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.