HomeAchtergrondInterview | Tiesj Benoot: 'In genoeg koersen zal ik mijn kansen opofferen,...

Interview | Tiesj Benoot: ‘In genoeg koersen zal ik mijn kansen opofferen, maar mocht zich een kans voordoen is die bij Jumbo-Visma groter dan ooit’

Tiesj Benoot zal in het voorjaar bij Team Jumbo-Visma de meesterknecht van Wout van Aert moeten worden. Hij geeft uitleg over zijn stap naar de Nederlandse topploeg.

Hoewel nog een contract bij Team DSM verkaste Benoot afgelopen winter naar Team Jumbo-Visma. De Belg voelde zich niet meer op zijn plek bij Team DSM en na goed overleg (‘we merkten dat we niet op dezelfde golflengte zaten en dan is het goed om er als volwassenen over te kunnen praten’) mocht hij nieuwe oorden opzoeken. Ondanks dat er andere geïnteresseerde ploegen waren, koos Benoot voor Jumbo-Visma.

“In essentie is dit de beste ploeg voor mij om te zitten omdat dit de ploeg is met de beste begeleiding, waar ik het beste uit mezelf kan halen als renner”, vertelt Benoot. “Ze werken op het gebied van voeding met vier chefs op twintig renners, om maar een voorbeeld te noemen. Er wordt naar elk detail gekeken.”

“Op gebied van training en aerodynamica werken ze met experts van wereldniveau. Bij Team DSM wordt ook heel professioneel gewerkt, maar op een andere manier. Er is meer budget hier en dat maakt het allemaal gemakkelijker.”

De keerzijde is dat Benoot minder voor eigen rekening zal kunnen rijden, maar daar zit hij allerminst over in. “Ik kijk er vooral naar uit om met een renner als Wout de klassiekers te doen. Ik denk dat dat iets is wat ik juist gemist heb, een topfavoriet of snelle man in de ploeg waar niemand mee naar de finish wil.

“Ik had gehoopt dat dat met Matthews ging lukken twee jaar geleden. Wout is nog wel een stapje beter dan Matthews. Ik besef maar al te goed dat er genoeg wedstrijden zijn waarin ik m’n eigen kansen moet gaan opofferen. Maar als er een situatie is waarin ik m’n eigen kans kan gaan, dan zal die kans groter zijn dan ooit.”

Samen met Van Aert op de Spelen

Op persoonlijk vlak heeft Benoot een goede band met zijn nieuwbakken kopman. “Op de Olympische Spelen waren we kamergenoten. Nadien zijn we samen naar Zwitserland gegaan, op hoogtestage.”

“We hebben verschillende karakters, maar komen goed overeen. Het klikt goed. Ik heb uiteraard ook contact gehad met Wout voordat ik de knoop doorhakte. Maar dat was niet om enige twijfel weg te nemen hoor.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Van Baarle gelooft in klassementsambities Van Aert: ‘Hij heeft een heel grote motor’

Na jarenlang geknecht te hebben in de Tour, mag Wout van Aert volgend jaar...