UAE Team Emirates heeft nieuwe kroonjuweel: Alessandro Covi maakt indruk in tweede etappe Ruta del Sol

Alessandro Covi won afgelopen weekend zijn eerste profkoers met de Ronde van Murcia. De Italiaan is in topvorm, want ook in tweede rit van de Ruta del Sol was hij de beste.

Covi
  • Alessandro Covi Alessandro Covi

Met Tadej Pogacar, Marc Hirschi en João Almeida heeft UAE Team Emirates al een aantal volledig doorgebroken toptalenten in de gelederen, maar ondertussen wordt ook aan de laag daaronder gewerkt met jongens als Juan Ayuso, Brandon McNulty en Alessandro Covi. McNulty heeft al een en ander laten zien, maar ook Covi laat nu zien waarom hij als jeugdrenner het stempel toptalent met zich mee droeg.

Covi maakte in 2020 de overstap van opleidingsploeg Team Colpack naar UAE Team Emirates, nadat hij twee jaar eerder onder meer een rit had gewonnen in de Tour de l'Avenir. Bovendien werd hij dat seizoen in de Giro d'Italia voor beloften. In zijn eerste profjaar liet Covi zich vervolgens onder meer zien met een negende plaats in de Brabantse Pijl.

Een jaar later toonde Covi aan echt veel potentieel te hebben door in zijn eerste grote ronde, de Giro d'Italia, tweede en derde te worden in een etappe. Ook de vijfde plek in de Clasica San Sebastian is de moeite waard om te noemen, omdat die prestatie kenmerkend is voor het type renner dat Covi is.

Op het oog is hij niet direct iemand voor het hooggebergte (al staat hij ook daar zijn mannetje), maar is hij meer een type voor de steile beklimmingen. Covi heeft de punch om een race naar zijn hand te zetten. Een koers als de Amstel Gold Race of Luik-Bastenaken-Luik moet hem goed liggen.

Winst in de Ronde van Murcia

Covi is afkomstig uit Borgomanero, dat ligt in het gebied waar ook Giuseppe Saronni, Silvano Contini en Filippo Ganna vandaan komen. Als Covi op deze voet verdergaat, zal hij ook vanzelf tot de grote renners van de provincie worden bestempeld. Met zeges in de Ronde van Murcia en de tweede etappe in de Ruta del Sol, waar hij een aanval van Wout Poels counterde en Miguel Ángel López op een loodzware aankomst voorbleef, is in elk geval duidelijk dat hij in topvorm verkeert.

Na de strijd om de eindzege in de Ruta del Sol - waar nog drie heuveletappes op het programma staan en zondag de finish is getrokken op een klim van 6,4 kilometer aan 5,6 procent - zal Covi waarschijnlijk ook het openingsweekend rijden. Verder staan ook Strade Bianche, Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Giro d'Italia op zijn programma. Dat ze bij UAE Team Emirates vertrouwen hebben in Covi blijkt wel uit het verlengen van zijn contract tot en met 2024.

Nieuws
  • Cor Vos