Interview | Wout Poels over zijn trainingsopbouw in de winter: 'Ik kan inmiddels zelf goed inschatten wat werkt, maar het is zaak balans te houden in de winter'

Wout Poels komt de laatste jaren altijd goed uit de winter. Getuige zijn overwinning in de Ruta del Sol is dat dit jaar ook weer gelukt. Wieler Revue sprak er eerder over met de Limburger.

Poels
  • Wout Poels Wout Poels

"Ik train in de winter vaak blokken van twee of drie dagen. En vervolgens neem ik een dag rust. Dan fiets ik tussen de drie en vijf uur. In het prille begin is het maximaal 3,5 uur en later wordt dat vier of vijf uur. Zeker als het weer goed is.

"Wat dat betreft ben ik gelukkig dat ik in Monaco woon, want in Nederland voelt drie uur trainen al snel als zes uur. Dan kom je verkleumd terug. In november wandel ik ook nog weleens met de hond om in conditie te komen."

"Er zijn tegenwoordig veel meer mensen in een ploeg die bepalen wat je moet doen in de winter. Een performancemanager, een voedingsdeskundige… Meestal ga ik vanaf het trainingskamp in december op intensievere prikkels trainen. Hoe zo’n prikkel eruitziet? Dan hebben we bijvoorbeeld een oefening van vijftien minuten waarbij ik drie minuten op 75 omwentelingen rijd.

"En vervolgens twee minuten op 90 plus omwentelingen. Dat doe ik dan drie keer en is aan zo’n 340 watt. Dat is trainen op kracht, maar ook op ritmeveranderingen. Om wat meer op souplesse te trainen, want 90 omwentelingen is redelijk hoog."

"Veel renners zie je tegenwoordig andere sporten doen, maar dat doe ik zelf niet eigenlijk. Natuurlijk doe ik mijn stabiliteitsoefeningen, maar dat hoort bij het pakket van wielrenner zijn. Ik vind andere sporten ook helemaal niet leuk. Rennen vind ik helemaal niets, dan ben ik na vijf minuten helemaal kapot, haha. Ik geloof dat het goed is voor je botten, maar ook dat je goed begeleid moet worden als je gaat hardlopen. Zeker crossers zijn het veel meer gewend. Ik ben daar voorzichtiger in."

"In de winter is het zaak om de balans goed in de gaten te houden. Zeker in Monaco is het verleidelijk om een uurtje langer door te gaan. Dan moet ik me af en toe strak aan de planning houden en na vier uur afhaken."

"Helemaal als je in een groep traint en lekker aan het ouwehoeren bent, is een uurtje extra zo gemaakt. Maar het is zaak om jezelf niet op te branden in de winter. Mijn trainer let daar niet heel streng op, hoor. Ik kan inmiddels wel goed inschatten wat wel of niet goed is."

"Sommigen kiezen ook ervoor om naar minder traditionele landen te gaan ter voorbereiding op het seizoen, maar ik ben niet zo’n avonturier. Ik zou eerder naar Gran Canaria gaan en eigenlijk zit ik sowieso al prima in Monaco. Daar kan ik me goed voorbereiden en ik kom ook altijd wel goed uit de winter."

"In 2020 in de Ronde van Valencia en vorig jaar in de Provence was ik goed bijvoorbeeld. Vervolgens viel het beide jaren wel tegen in de UAE Tour, maar dat komt vooral doordat ik niet zo makkelijk omschakel naar de hitte. Mijn lichaam moet daar echt aan wennen."

Magazine
  • Cor Vos