HomeAchtergrondEgan Bernal spreekt voor het eerst uitgebreid na zware crash: 'Toen ik...

Egan Bernal spreekt voor het eerst uitgebreid na zware crash: ‘Toen ik wakker werd, vertelden ze me dat ik dood had kunnen zijn’ 

Een openhartige Bernal legt uit wat er gebeurd is met hem na én tijdens de crash, en hoe het hem een andere kijk op het leven heeft gegeven.

Het is bijna niet te geloven, maar Egan Bernal zit alweer op de hometrainer na zijn zware crash waarbij hij tegen een stilstaande bus opreed toen hij op z'n tijdritfiets aan het trainen was en onder andere zijn nekwervel brak. En als je weer kunt fietsen, dan kun je ook praten. Bernal deed het met het Colombiaanse blad Semana.

Hij vertelt openhartig over het zware ongeval en geeft direct aan hoe ernstig het allemaal was. “Toen ik in het ziekenhuis aankwam, hebben ze me direct verdoofd omdat ik zoveel pijn had. Toen ik wakker werd, vertelden ze me dat ik dood had kunnen zijn. Ik had 95 procent kans om te sterven of op een dwarslaesie.”

Bernal had dus geluk. Hoeveel precies dat werd hem na zijn eerste zware operatie uit de doeken gedaan. “De chirurg vertelde me dat hij in zijn hele leven honderden ruggengraten had geopereerd en dat er van operaties met zo’n omvang slechts twee positief uitdraaiden. Gelukkig was ik die tweede.”

De Colombiaan kan zich het ongeval zelf nog goed herinneren. “Ik had die bus helemaal niet gezien. Na mijn val kon ik enkel nog naar beneden kijken omdat ik zoveel pijn had. Ik was de hele tijd bij bewustzijn, tot we bij het het ziekenhuis aankwamen, waar ze me dus verdoofden.”

Daar op de weg had Bernal wel door dat het een zware crash was, maar niet dat het zó ernstig was. “Ik besefte dat het een zware val was en dat ik waarschijnlijk mijn dijbeen en een paar ribben had gebroken. Maar ik dacht ook niet dat ik dood zou gaan Ik dacht niet dat er veel meer aan de hand was.”

Het ongeval heeft Bernal wel een andere kijk op het leven gegeven. “Het voelt alsof ik opnieuw geboren ben, en ik geniet nu van alle kleine dingen. Ik ben blijf dat ik nog leef.”

Daarvoor is hij de dokters en het medisch personeel bijzonder dankbaar. “Ik wil graag iedereen bedanken. Dankzij hen leef ik en kan ik nog lopen; krijg ik nog een tweede kans krijg. Ik hoop snel weer de beste versie van mezelf te worden. Ik weet niet hoe, maar ik heb er vertrouwen in dat het snel zal zijn. Ook al worden de dokters boos als ik zoiets zeg”, besluit hij.

Beeld: Instagram Egan Bernal

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Kasseien! Alles wat je moet weten over etappe 5: Lille-Arenberg

Parkoers Hoewel niet iedereen vindt dat kasseien thuishoren in een grote ronde, is het voor...

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Meer zoals dit

Entourage Sagan komt met merkwaardige verklaring over Van Aert: ‘Relatie is gezond slecht’

Eerst vroeg iedereen zich af voor wie dat vingertje en de scheldwoorden van Peter...

Roodhooft: ‘Jakobsen beste sprinter ter wereld, niet verkeerd dat VDP wat rustig is begonnen aan Tour’

De eerste drie dagen van de Tour zagen we Mathieu van der Poel vooral...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...