Windje mee in de woestijn: bizarre topsnelheden in massasprint eerste etappe UAE Tour

En dan zit de topsnelheid van de winnaar er nog niet eens bij. Dit ging hard, harder, hardst!

uae tour

De eerste etappe van de UAE Tour kende een incidentrijke slotfase. In de sprint zelf maakte Dylan Groenewegen misbaar toen hij volgens hem zwaar gehinderd werd door een van zijn lijn afwijkende winnaar Jasper Philipsen. Iets eerder in de rit deed Bahran-renner Jonathan Milan iets wat écht niet door de beugel kan: hij duwde een renner zomaar opzij.

En dat alles gebeurde dus op zeer hoge snelheid, want het peloton had in het tweede deel van de rit van en naar Madinat Zayed de woestijnwind vol in de rug. Tel daar nog de majestueuze brede bochtloze aankomst bij op en je weet dat de topsnelheden zeer hoog zijn.

De Finse wielergek @ammattipyoraily ging na de koers dan ook even spitten in de data van de renners en snorde van drie renners die meesprintten hun topsnelheid op. Die loog er niet in. Ze benaderden de tachtig per uur, iets wat de gemiddelde wielertoerist alleen lukt in de afdaling van een grote col of met een storm als Eunice in de rug. Hard, harder, hardst dus.

Als je de sprint over de brede weg bekijkt, zie je ook al wel puur aan de beelden af dat het heel hard gaat in de zandbak. De beentjes draaien als dolgedraaide hamsters in het rond, waarbij je moet bedenken dat de verzetten groter zijn dan het zwaarste wat jij op je racefiets hebt zitten...

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Nieuws
  • Cor Vos