HomePelotonpraatDit is mijn compleet willekeurige top 10 van racefietsenmerken

Dit is mijn compleet willekeurige top 10 van racefietsenmerken

Onze redacteur rangschikt de grote racefietsmerken op zijn persoonlijke, behoorlijk arbitraire voorkeur. Op welke plek staat het merk van jouw fiets en kun je je verder een beetje vinden in deze top 10?

Ik heb allesbehalve verstand van aerodynamica, carbonstijfheid en andere zaken die een racefiets tot een goede racefiets maken. Met dat in het achterhoofd presenteer ik hier toch met trots mijn persoonlijke top 10 van racefietsmerken, gebaseerd op compleet onbelangrijke criteria en gevoel.

(Uiteraard zijn er meer dan tien racefietsmerken, maar omdat dit een top 10 is heb ik me tot 10 merken moeten beperken…, klinkt logisch toch?)

10) Trek

Sorry Trekkies, maar ik vind (de meeste van) jullie fietsen niet zo mooi. Dat is puur persoonlijk, maar een als de merknaam er in lettertype 72 opstaat, dan haak ik wel af. Verder vind ik de bollende bovenbuis die Trek-fietsen vaak hebben ook niet heel mooi. Maar ach, hij staat tenminste ín de top 10 en dat kun je van Pinarello, BMC, Ridely, etc. niet zeggen. Zo kun je het ook bekijken!

9) Merida

Merida vind ik een beetje een niksig merk. Zo dacht ik bijvoorbeeld altijd dat het een Spaans merk was, maar het blijken fietsen van Taiwanese makelij te zijn. De fiets waar Bahrain Victorious op rijdt, hebben ze wel mooi in de kleuren van de ploeg gemaakt, maar daar heb je weinig aan als normale consument..

8) Giant

Giant is ook een Taiwanees merk, maar wel met een duidelijk Nederlandse component erin. Daarom een plekke hoger. Ze maken waarschijnlijk degelijke fietsen, maar juist daardoor krijg ik er wel een enorm Opel-gevoel bij.

7) Bianchi

Van de Opel naar de Ferrari van het wielrennen. Of ja, mag ik het we zo noemen, want Ferrari associeer je met rood en Bianchi is natuurlijk het merk van de prachtige celestegekleurde fietsen.

Die sterkte is gelijk ook weer z'n zwakte, want als je zo'n classic Bianchi hebt (wat toch een beetje de enige echte Bianchi is..) dan moet je wel je hele wielergarderobe erop aanpassen. Je rijdt er al snel als een clown bij, hebben we jarenlang aan de renners van Jumbo gezien.

6) Cannondale

Cannondale mag graag een beetje apart doen, heb ik van horen zeggen (iets met aparte wielen die alleen in hun fietsen passen). Speciale jongens dus, en dat trekt ook een groep die hard-fans aan. Ik zou hier dus niks negatiefs over het Amerikaanse merk willen schrijven uit angst zo'n wiel door m'n ruiten gegooid te krijgen.

Nu wil het verhaal gelukkig dat ik Cannondale esthetisch ook best te pruimen vind. De merknaam met een kleine letter c op de buis, het minimalisme, ik kan daar van genieten.

5) Wilier Triestina

Als Bianchi niet de Ferrari van het wielrennen is, dan is Wilier Triestina dat wel. Maar dan wel een fraaie oldtimer, want het logo van de Italianen heeft iets klassieks met de sierlijke letters. Alleen dat al geeft de fietsen veel cachet.

4) Cervélo

Dat de enige Nederlandse World Tour-ploeg op fietsen van deze Canadees-Nederlandse fietsenfabrikant rijdt, speelt uiteraard mee in de hoge positie van Cervélo. Maar nog belangrijker daarin (en als je het nog niet doorhebt, ik beoordeel dus op totaal onbelangrijke zaken..) vind ik die geinige e met het streepje erop in het logo. Een beetje scheef. Lekker anders, lekker fris. Sandwich spread, maar ook Cervélo dus!

3) Specialized

Als we toch fietsenmerken met automerken vergelijken dan is Specialized wel de Audi onder de fietsen. Ze zijn wat duur, maar dan heb je ook wel echt wat. Ze zien er schitterend uit en naar verluidt (een vriend van me heeft er eentje op de kop weten te tikken) gaan ze als een speer.

2) Canyon

Uiteraard staat Canyon zo hoog omdat ons aller Mathieu er op eentje rijdt, maar ook niet geheel onbelangrijk: ik reed er zelf op eentje, naar alle tevredenheid. De tijd dat ze goedkoper waren dan andere fietsen omdat je een bouwpakket(je) krijgt opgestuurd thuis is wel voorbij.

Dus voor de prijs hoef je het niet te doen, maar gelukkig zien ze er ook zeer fraai uit; de Duitsers brengen subtiele doch mooie kleurstellingen op de markt.

1) Scott

In plaats van de Canyon heb ik net een fonkelnieuwe Scott gekocht. Dat het een Scott werd was min of meer toeval (nou ja, het was zo ongeveer nog de enig verkrijgbare fiets in mijn maat op het wereldwijde web..), maar ik sta er wel volledig achter.

Buiten dat het kwalitatief gewoon prima fietsen zijn, doet Scott namelijk z'n best op de paint job, zoals dat zo fraai heet. Mijn hart werd in ieder geval wel op hol gebracht door het glinsterende groen van mijn nieuwe Scott Addict 20!

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Annemiek van Vleuten bij de Masai in Kenia: goat ontmoet goat

Annemiek van Vleuten vertoeft op dit moment in Kenia voor een fietsvakantie. Niet zomaar...