Geraint Thomas legt de focus minder op klassement in de Tour: 'Ik wil agressiever koersen en voor etappes gaan'

De Welshman wil het op een iets andere manier proberen dit seizoen. Hij vertelt erover.

geraint thomas
  • Geraint Thomas Geraint Thomas

Geraint Thomas won de Tour de France in 2018, maar daarna zat de pechduivel hem in de grote rondes vrijwel constant op de hielen. Zo viel hij in de vorige Tour uit na een zware val.

Het contract van de Brit liep af bij INEOS Grenadiers, maar de 35-jarige Thomas verlengde bij de ploeg van Dave Brailsford. Hij kende in de winter wat tegenslag omdat hij geopereerd moest worden, maar is sinds januari weer goed aan het trainen, onder andere in Los Angeles, waar hij een oud-prof deed omkeren tijdens z'n training.

In gesprek met VeloNews zegt Thomas dat hij wel wat trainingsachterstand heeft opgelopen door die operatie, maar dat het nu crescendo gaat. "Ik heb vijf weken gemist en dat is toch een behoorlijke lange tijd. Ik voel wel dat het snel weer terugkomt en ben blij dat ik in de Ronde van de Algarve m'n eerste koers heb gereden. In een koers kun je toch altijd dieper gaan dan op training."

Naast de Ronde van de Algarve zien we Thomas dit seizoen terug in de Tirreno, de Ronde van Catalonië of die van Baskenland, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland en de Tour.

Hoewel er met het wegvallen van Bernal als absolute kopman in de Tour een nieuwe situatie is ontstaan, wil Thomas het toch anders aanpakken dan in eerder seizoenen, waarin eigenlijk alles in het teken stond van een grote ronde.

"De afgelopen vijf a zes jaar was dat de enige focus, dat gaat anders zijn dit jaar. Het is nog steeds heel belangrijk, maar het is niet meer Tour, Tour, Tour. Ik wil agressiever gaan rijden en meer voor etappes gaan. Misschien kan ik de ploeg helpen voor het algemeen klassement of misschien doe ik er zelf voor mee, dat zien we wel."