HomeAchtergrondZonneveld en De Cauwer beschouwen wielervoorjaar voor: 'Als Van der Poel meerijdt...

Zonneveld en De Cauwer beschouwen wielervoorjaar voor: ‘Als Van der Poel meerijdt tellen knechten niet, dan is het volgen wie volgen kan’

Volgens Thijs Zonneveld en José De Cauwer is koersen mét en zonder Mathieu van der Poel in het peloton een wereld van verschil. Ze leggen het uit. Daarnaast laten ze ook hun licht schijnen over de strijd tussen Jumbo-Visma en QuickStep.

Thijs Zonneveld schoof gisteren, al dan niet in zijn trui met Huy erop, aan bij onze vrienden van Sporza om samen met onder andere José De Cauwer en Karl Vannieuwkerke het wielervoorjaar dat komend weekend met de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne écht begint, voor te beschouwen in de podcast De Tribune.

Daarbij gaat het vooral over de vraag hoe de afwezigheid van Matheu van der Poel – in ieder geval in de eerste periode van het voorjaar – z'n invloed gaat hebben op de koers.

“Het wordt anders dan de vorige jaren door zijn afwezigheid. De voorbije seizoenen draaide tactisch heel veel rond hem: wanneer vertrekt hij en hoe moet je hem slopen? Als Van der Poel niet meedoet, wordt het veel meer Quick Step tegen Van Aert. Vroeger was het telkens Quick Step tegen Van Aert én Van der Poel. Zij hadden elkaar nodig om gaten te dichten”, analyseert Zonneveld.

De Cauwer is het eens met die analyse en vult aan: “Als Mathieu van der Poel meerijdt, dan telt de breedte of het aantal knechten van de andere ploegen niet. Dan is het volgen wie volgen kan.”

Doet versterkt Jumbo-Visma machtsgreep?

Met Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Tosh Van der Sande versterkte Jumbo-Visma de voorjaarskern rond Wout van Aert behoorlijk. Gaat de Nederlandse ploeg een gooi doen naar de macht in de klassiekers, die al jaren gedomineerd worden door een collectief sterk QuickStep? Ook over die vraag laten de heren hun licht schijnen.

Zonneveld ziet vooral dat de Nederlandse ploeg het voorjaarskruit nog droog hield. “Bij Jumbo-Visma zie je het tegenovergestelde van bij bijvoorbeeld Lotto-Soudal. Ze trainen nog en willen er staan in de koersen waar zij belang aan hechten.”

Volgens De Cauwer zit de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar nog wel in het hoofd bij Wout van Aert en bestaat er niet zoiets al een perfect voorjaar. “Ik denk dat Wout van Aert die tik van vorig jaar in de Ronde ook nog wel meedraagt en denkt: oei… Maar je rijdt geen voorjaar zonder dat er iets gebeurt: een lekke band, een valpartij, een kuchje, corona… Wat dat laatste betreft wordt het op mentaal vlak een moeilijk voorjaar voor velen.”

Karl Vannieuwkerke denkt dat Tiesj Benoot een zeer waardevolle versterking zal blijken voor Jumbo-Visma en dat het ook voor hemzelf een goede stap is. “Hij kan gerust schaduwkopman zijn en hij kan het zo ook afmaken. Misschien is dit ook voor hem de transfer van zijn leven. Met onder andere Benoot zijn ze er veel sterker op gewordne, maaar dat ze alles wegvegen, dat wil ik ook nog wel eens zien.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...