HomeAchtergrondWielervader Erik Dekker verheugt zich op het nieuwe seizoen: 'Ik zit niet...

Wielervader Erik Dekker verheugt zich op het nieuwe seizoen: ‘Ik zit niet vol angst voor de tv, maar ben wel helemaal gefixeerd op David’

Komende zaterdag wordt het nieuwe seizoen écht afgetrapt. Erik Dekker heeft er zin in, maar hij volgt de koers wel heel anders dan vroeger nu z'n zoon in het profpeloton rijdt. Hij vertelt erover, maar ook over Tom Dumoulin en zijn kijk op de Omloop.

Erik! Komende zaterdag gaat het nieuwe wielerseizoen van start. Is dat voor jou alweer, of eindelijk?

“Nou, niet eindelijk. Ik ben een sportliefhebber en heb ook veel naar de Winterspelen gekeken. Normaal heb je het veldrijden en schakel je daarna over op de weg, nu was er genoeg andere sport te zien. Maar de Belgische koersen zijn altijd leuk, die ga ik weer intensief volgen.”

Wat heb je zelf met de Omloop Het Nieuwsblad?

“Ik heb daar geen bijzondere prestaties neergezet, maar ik vind het altijd wel een boeiende wedstrijd. Het is niet zo’n sprintetappe uit de Tour waarvan je zeker weet hoe die eindigt. De weersomstandigheden spelen ook altijd een belangrijke rol, want je weet nooit wat voor weer het in België is in februari. Het parcours is ook lastig, dus het is geen A-B-C-wedstrijdje.”

Waar ben je vooral benieuwd naar dit seizoen?

“Naar de prestaties van mijn zoon.”

Daar ging de volgende vraag over, je bent ons voor! Vorig seizoen was het eerste van David als prof, hij reed met de Giro ook zijn eerste grote ronde. Hoe heeft hij het volgens jou gedaan?

“Dat starten in een grote ronde vond ik niet zo interessant. Is een kwestie van een nummer opspelden, dat kun jij ook. Het gaat mij om de ontwikkeling en die was wisselend. Het begin van het seizoen was goed, in het middenstuk heeft hij weinig wedstrijden gereden, ook doordat de focus van de ploeg op de Tour lag. In de Ronde van Polen was hij weer goed en dat is knap, als je vijf, zes weken geen wedstrijden hebt gereden. Dat wil zeggen dat je je huiswerk goed hebt gedaan. Daarna brak hij zijn vingers, dat was einde seizoen. Jammer, dat was eigenlijk iets te vroeg. Ik hoop dat hij zich dit seizoen blijft ontwikkelen, dat vind ik het belangrijkste.”

Hoe bevalt het leven als wielervader? Ik kan me voorstellen dat het bij een snelle afdaling niet zo prettig is een zoon in het peloton te hebben…

“Ze brengen niet iedere renner in beeld, dat scheelt. Toen hij prof werd, leken dat soort dingen me heel spannend, maar in de praktijk valt het mee. Ik zit niet vol angst voor de tv en kan er zeker van genieten. Ik ben er helemaal op gefixeerd waar David zit en hoe hij het doet. De actualiteit van de wedstrijd ontgaat me soms wel even.”

Waar kijk je verder naar uit dit seizoen?

“Hierin heb ik wel een beetje een dubbele agenda, maar ik hoop eigenlijk dat er beter wordt gekeken naar de veiligheid. Soms zijn valpartijen niet te voorkomen, het niveau stijgt en er zijn steeds meer renners die in de top-10 kunnen rijden. Als ze dat alle tweehonderd willen kun je ongelukken niet vermijden, maar ik heb soms wel mijn vraagtekens bij het parcours. Zes bochten in de laatste twee kilometer kan soms best, maar laat de renners dan niet eerst over kasseien gaan in een smal centrum. Nogmaals, je kunt echt niet alles uitsluiten, maar je kunt wel de voorwaarden scheppen om het zo veilig mogelijk te maken. Daar is de sport echt aan toe.”

Tom Dumoulin is ook weer helemaal terug in het peloton en gaat de Giro rijden. Wat verwacht je van hem?

“Pfoe. Waar hij last van had, kan niet helemaal weg zijn, zoiets is niet zwart/wit. Ik ben benieuwd wat hij in de Giro kan. Dat ie ’m kan winnen, hebben we al gezien, of hij het nog steeds kan, is de vraag. Ik vond het in ieder geval knap wat hij op de Spelen liet zien. Het zal voor hemzelf ook spannend zijn, ik hoop niet dat hij te veel stress krijgt en dat hij de regie over zichzelf neemt én houdt.”

Tot slot: op wie moeten we zaterdag ons geld zetten?

“Quick-Step Alpha Vinyl speelt altijd een belangrijke rol in deze wedstrijd, maar ik vind het lastig om een echte favoriet aan te wijzen. Het is de eerste grote koers, je weet niet hoe iedereen uit de winter is gekomen en zo’n zware inspanning verteert. Het is ook zo’n aparte wedstrijd met een heel apart ritme. En nu met corona weet je ook nooit welke toppers op het laatste moment nog wegvallen…”

Dit bericht verscheen eerder op de site van onze collega's van Panorama.nl

Beeld: Pro Shots

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Remco Evenepoel beantwoordt vragen van fans: ‘Of ik al gedacht heb aan veldrijden? Ja’

Soudal QuickStep is vertrokken op trainingskamp in het Spaanse Calpe. Ook Remco Evenepoel is...

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Thomas Dekker stopte met drinken: ‘Het heeft me een ander leven gegeven’

Thomas Dekker kende op z'n zachtst gezegd een wielerloopbaan met de nodige hobbels. Hij...

De renners die er over zo’n 3 jaar moeten staan: deze toptalenten komen Team Jumbo-Visma versterken

Merijn Zeeman vertelde in de eindjaarsspecial van Wieler Revue dat ze binnen Team Jumbo-Visma...

Waar kunnen Cees Bol en Cavendish nog heen op het hoogste niveau? Deze ploegen zitten nog niet vol

Ramon Sinkeldam heeft al een nieuwe ploeg gevonden, maar niet iedereen heeft die luxe....