Jasper Philipsen sprint naar tweede dagzege in UAE Tour, Olav Kooij eindigt als tweede

Jasper Philipsen is de beste sprinter van het moment in de UAE Tour.

Philipsen

Na de eerste bergetappe, die werd gewonnen door Tadej Pogacar, was het in de vijfde rit weer aan de sprinters. Al dreigde de kans op waaiers. Zeker toen INEOS Grenadiers en later Alpecin-Fenix een poging deden om het peloton uiteen te rijden. De wind stond echter net niet stevig genoeg om het daadwerkelijk in waaiers te trekken.

Na de poging van Alpecin-Fenix koos Gazprom-RusVelo-renner Michael Kukrle in een periode van relatieve rust om ten aanval te trekken. De Tsjechisch kampioen reed een voorsprong van meer dan twee minuten bijeen en de sprintersploegen moesten nog serieus doorrijden om Kukrle terug te pakken. Maar al met al lukte dat wel met nog zo'n drie kilometer te gaan.

Op 6,5 kilometer van de meet kreeg ook Tadej Pogacar af te rekenen met pech. Op het slechtste moment denkbaar reed de Sloveen lek, maar Pogacar wist uiteindelijk toch terug te keren waardoor hij geen tijd verloor voor het klassement. Vervolgens ging de focus weer op de spurtersploegen. Wederom was het een grote chaos, maar in die chaos wisten twee ploegen de controle te houden: Bora-hansgrohe en Alpecin-Fenix.

Kopman Jasper Philipsen werd ideaal afgezet, terwijl ook Sam Bennett ideaal werd gebracht. De Ier kwam al met al te kort, waarna Philipsen vrij gemakkelijk zijn tweede dagzege in de UAE Tour wist te boeken. De enige die in het wiel van de Belg kon blijven was de jonge Olav Kooij, die in de sprint even werd opgehouden door Bennett maar uiteindelijk een knappe tweede plaats behaalde.

Nieuws
  • Cor Vos