Peter Sagan snijdt plasgedrag en gebrek aan respect in peloton aan: 'Iedereen plast op iedereen, het is totale anarchie'

Peter Sagan merkt een verandering in het peloton en legt dat uit aan de hand van een niet zo smaakvol onderwerp, daarbij krijgen vooral jongeren onderuit de zak...

peter sagan
  • Peter Sagan Peter Sagan

Peter Sagan kende bij zijn ploeg TotalEnergies andermaal een moeizame winter omdat hij net als vorig jaar een besmetting met het coronavirus opliep. Toch staat hij aan de start in het Vlaamse openingsweekend. Maar in een uitgebreid interview met Het Nieuwsblad moet de inmiddels ervaren Slowaak wel wat van het hart over hoe het er nu aan toegaat in het peloton.

Er is namelijk net de opkomst van de vele jongeren het nodige verandert volgens Sagan, en niet ten goede. Hij duidt het met een voorbeeld over plaspauzes. "Die bestaat niet meer. Ik heb het voor het eerst gemerkt toen ik als leider in een rittenkoers stopte om te plassen. Ze bleven maar aanvallen, terwijl dat vroeger een rustmoment was in het peloton."

Sagan zegt dat het daardoor maar een vieze bende is in het peloton doordat renners vanop de fietsen plassen. "En ze nemen nog niet eens de moeite om naar de rand van de weg te gaan. Geen namen, maar ze pissen gewoon in het midden van het peloton. Iedereen plast op iedereen. Smerig. En als je er iets van zegt, ben je zogezegd arrogant, want jij mag niet bepalen wat een ander moet doen."

Jongere generatie

Met name bij de jongere generatie is er volgens Peter de Grote geen enkel respect meer. En dan gaat het niet alleen over plassen in het peloton. Het is heel anders dan vroeger.

"Toen waren het de oudere renners die veel praatten, nu doet de jonge generatie dat ook. Dan denk ik: oké, je bent sterk, een ‘champ’, whatever. Maar je bent wel jonger. Dat respect mist de jongere generatie. Dat zie je, dat voel je. Vroeger had je in de koers de ongeschreven wetten. Nu, vergeet het. Er is er totale anarchie."