Koers op tv deze week: Waalse Parijs-Roubaix, vrouwen in Friesland en de Strade! 

Voor Parijs-Nice en de Tirreno beginnen, kijk je eerst nog een paar andere mooie koersen. Een overzicht met wanneer en waar je moet inschakelen!

mathieu van der poel

Mathieu van der Poel is er zaterdag niet bij in de Strade Bianche, maar we konden het toch niet laten deze foto bij het artikel te zetten wegens één van de mooiste wielerfoto's aller tijden.. Voorwe die mooie plaatjes uit Toscane weer gaan zien, staan er eerst nog wat andere koersen op het programma. Een overzicht.

Dinsdag: Le Samyn

Vandaag staat de wedstrijd die bekendstaat als de Waalse Parijs-Roubaix op het programma. Kasseien vreten dus! Met oud-winnaars van op de erelijst als Niki Terpstra, maar ook Arnaud Démare kan het alle kanten op: een solowinnaar of een sprintje.

Als het op sprinten aankomt is Fabio Jakobsen na z'n zege van zondag de te kloppen man. Hij krijgt in Wallonië concurrentie van onder andere Tim Merlier, Hugo Hofstetter, Matthew Walls, David Dekker en Matteo Trentin (geen Caleb Ewan dus).

Renners die niet lijdzaam gaan toezien hoe het op een sprint met een grote groep gaat uitlopen: Victor Campenaerts, Ide Schelling, Taco van der Hoorn en Philippe Gilbert. Opvallend: Matthijs Büchli staat aan de start namens BEAT Cycling.

TV: Je kijkt Le Samyn vanaf 15.00 uur op Sporza en Eurosport 1. De finish wordt verwacht tussen 17.00 uur en 17.30 uur. Daarvoor kijk je vanaf 13.55 uur al naar de vrouweneditie, met Shirin van Anrooij, kersvers wereldkampioene eSports Loes Adegeest en Emma Norsgaard aan de start. SD Worx en Jumbo-Visma rijden de koers niet.

Woensdag: Trofeo Laigueglia

Voorafgaand aan de Strade wordt er op woensdag ook al gekoerst in Italië. In een koers met een finalelus waarin twee pittige heuveltjes zitten (maar geen aankomst daarop) kunnen we de mannen verwachten die een klim verteren en rap zijn. Er staan grote namen aan het vertrek: Alessandro Covi en Diego Ulissi namens UAE, Gianni Moscon start voor Astana, INEOS stuurt Richard Carapaz. Bauke Mollema en Dylan van Baarle zijn de Nederlanders om in de gaten te houden.

TV: livestream van de organisatie (google op de naam van de koers)

Het profiel van de Trofeo Laigueglia. | Beeld: ProCyclingStats

Donderdag tot en met zaterdag: de Bloeizone Friesland Tour (voor de famkes..)

SD Worx en Jumbo-Visma laten Le Samyn vermoedelijk schieten omdat ze wél aan de start staan in de Bloeizone Friesland Tour, die een dag later begint. Die wedstrijd stond voorheen bekend als de Healthy Ageing Tour en had in die hoedanigheid ook aankomsten in de provincie Groningen.

Nu is het qua start- en finishplaatsen een Friese aangelegenheid. Woensdag is er een tijdrit in Surhuisterveen (13 kilometer), donderdag staat er een rit van Eastermar naar Bakkeveen (136 kilometer) op het programma en vrijdag is de finish en aankomst in Drachten (139 kilometer).

Met een tijdrit in de driedaagse is Marlen Reusser van SD Worx de topfavoriete van de bevestigde namen aan de start. Maar Trek-Segafredo heeft de startlijst op moment van schrijven nog niet vrijgegeven, dus als Ellen van Dijk start, kan het een mooie tweestrijd worden (update 2 maart: Van Dijk start!)

TV: Je volgt de Bloeizone Friesland Tour iedere dag van 13.30 uur tot 15.00 uur op Omrop Fryslan.

Zaterdag: Strade Bianche

Het hoofdgerecht van deze week is natuurlijk de Strade! Zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel is het affiche iets minder mooi dan vorig jaar, maar een tweestrijd tussen Tadej Pogacar en Julian Alaphilippe kan ook schitterend zijn! Andere namen om in de gaten te houden: Tom Pidcock, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang en Tim Wellens.

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. Ook Lucinda Brand maakt haar rentree op de weg. Kan het sterke blok van SD Worx met Demi Vollering en Chantal Blaak daar tegenop boksen?

TV: Zowel op Sporza als Eurosport 1 zie je de vrouwen- en herenkoers. De uitzending begint om 11.25 uur met eerst de vrouwen (finish rond 13.30 uur) en aansluiten de mannen (finish rond 16.30 uur).

Zondag: eerste rit Parijs-Nice

Met een heuveltje van 1,2 kilometer a 5,6 procent is de eerste rit van Parijs-Nice op zes kilometer van de streep er eentje voor de aanvallers die het daar solo proberen, maar weer waarschijnlijk voor sterke sprinters als Sonny Colbrelli en Matteo Trentin.

TV: Je volgt de eerste rit van Parijs-Nice in de grote middaguitzendingen van Sporza en de NOS, maar ook op Eurosport 1. De finish wordt iets voor de klok van vijven verwacht.