HomePelotonpraatColumn | De Red Bull-helm op het hoofd van Wout van Aert:...

Column | De Red Bull-helm op het hoofd van Wout van Aert: letterlijk en figuurlijk een dissonant

Onze redacteur heeft zo zijn bedenkingen over de Red Bull-helm van Wout van Aert. Eens met zijn betoog?

Vooropgesteld: ik vind Wout van Aert een van de fijnste sporters van zijn generatie. Altijd open, altijd eerlijk. Al z'n ritten op Strava. Heeft oog voor meer dan alleen wielrennen. Komt op social media soms grappig uit de hoek. De ideale schoonzoon, een fijne vent.

Was hij een Nederlander – dat is hij op zich wel een beetje gezien z'n familieachtergrond, maar helaas staat er een Belgisch vlaggetje achter z'n naam… – dan had ik elke koers met verhoogde hartslag voor 'm gesupporterd door dingen naar de tv te roepen als 'Hup Wout!' en 'Draai je wielen nog eens rond door via je pedalen de kettingwielen in beweging te brengen!' (Ik ben soms wat overdreven technisch in mijn aanmoedigingen voor wielrenners.)

Nu hij voor de UCI – en zichzelf – toch gewoon een Belg is, houd ik het bij een goedkeurend knikje als Wout van Aert als eerste over de meet komt in een wielerwedstrijd, zelfs als hij een Nederlander klopt. Ik gun het 'm allemaal wel.

Zo ook na Omloop Het Nieuwsblad van afgelopen zaterdag. Een mooie solo, het vredesteken. Ik zag dat het goed was. Nou ja, bijna goed. Want van onderaf bekeken wordt het toch steeds net wat minder. De benen, ze stralen niets dan kracht uit. De broek, met Nederlandse sponsoren erop zorgen dat het Nederlandse tintje aan Wout toch nog wat cachet krijgt.

Het shirt, tsja, dat had dus ook een Nederlandse kampioenstrui kunnen zijn, maar ach, de Belgische driekleur ziet er ook nog wel prima uit. Maar dan, bovenop het hoofd opeens die potsierlijke helm van Red Bull, z'n persoonlijke sponsor uit de cross die we nu blijkbaar ook op de weg zien, bah!

Het is ten eerste qua kleurstelling geen gezicht, dat blauwzilveren ding bij de geelzwartrode kleuren van de rest van het tenue. Zijn ze bij Jumbo-Visma eindelijk van die totaal bij het tenue vloekende Bianchi-fietsen af, gaat Van Aert doodleuk met dit onding op z'n hoofd rondfietsen. De modepolitie does not approve!

Maar veel belangrijker: Red Bull staat wat mij betreft als geen ander symbool voor onze suikerverslaving. Nu weet ik ook wel dat er heel veel andere producten zijn waar heel veel suiker inzit en dat Wout van Aert allesbehalve de enige sporter is die gesponsord wordt door dit sukerklontjes-in-vloeibare-vorm-bedrijf, maar toch…

Jumbo-Visma zet heel nadrukkelijk in op een gezonde levensstijl als een van de pijlers onder de ploeg, en het is ook actief bezig om jongeren daar in te betrekken. Dat valt ze zeer te prijzen, maar ik zie niet in hoe Red Bull met hun gewiekste, coole op jongeren gerichte marketingstrategie hier bij past.

Dus kom op Wout, Red Bull geeft je vleugels, maar die heb je helemaal niet nodig. Alleen maar slecht voor de aerodynamica.

Wout van Aert met die verfoeide helm. | Beeld: Cor Vos

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Huzarenstuk Van Aert: ‘Ik twijfelde nog even om te wachten op Vingegaard en Yates’

Na afloop vertelde hij over de actie van Team Jumbo-Visma, dat een geweldige lead-out...

Meer zoals dit

Column | Ineens zag ik het: als je Thomas Dekker te heet wast en niet strijkt, krijg je Henk Lubberding

Mijn jaarlijkse Tour de France-hoogtepunt is de dag dat Henk Lubberding aan tafel zit...

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

Tour | De mooiste en meest opvallende beelden uit Denemarken: MVDP rost bal in zee, Viking Uran en meer

De Tourstart in Denemarken zit erop en alhoewel er van de verwachte waaieretappes niks...