Lefevere klaar met gravelstroken in wegkoersen: 'Organiseer dan een mountainbikewedstrijd'

De Strade Bianche vindt-ie mooi (al moest-ie daar eerst ook niks van hebben), maar voor andere organisatoren die gravelstroken in het parkoers leggen heeft Lefevere ferme woorden over...

patrick lefevere
  • Patrick Lefevere Patrick Lefevere

We kennen Patrick Lefevere als iemand die altijd z'n mening klaar heeft. Na Omloop Het Nieuwsblad moest z'n eigen ploeg er nog aan geloven, maar nu - in de aanloop naar de Strade Bianche - zijn de organisatoren van wedstrijden aan de beurt.

De ploegbaas van QuickStep-Alpha Vinyl vindt het namelijk maar niks dat die er de laatste tijd steeds vaker voor kiezen om een of meerdere gravelstroken in het parkoers op te nemen. Bij de Vlaamse omroep VTM haalt hij de Ronde van Valencia van februari aan, waar Remco Evenepoel de leiderstrui aan Aleksandr Vlasov verloor op een onverharde klim.

"Misschien moest Evenepoel daar door de afstand ook gelost hebben, maar ik vind niet dat dat thuishoort in het wegwielrennen. Organiseer dan een mountainbikewedstrijd. Omhoog rijden met een versnelling van 32-30, dat is namelijk mountainbiken. Zoals er maar één Parijs-Roubaix is, moet er maar één Strade zijn. De rest is een afkooksel."

Lefevere noemt de Strade als uitzondering op zijn gravel-antipathie, maar eerst moest hij ook niks van die koers hebben. "Ik moet eerlijk zeggen, de eerste twee jaar was ik echt tegen de Strade. Maar toen ik hem zelf meemaakte, merkte ik hoe mooi deze koers is."