Parijs-Nice en de Tirreno: toppers, tijdstippen en zenders waar je ze volgt op tv

Dat wordt een druk zapweekje voor de wielerliefhebber. Hieronder een handig overzicht (waarbij we ook nog even melden welke toppers en Nederlanders waar rijden)!

tirreno-adriatico

Parijs-Nice startte gisteren natuurlijk al, maar nu de Tirreno z'n startdatum een paar dagen vervroegde vallen de twee voorjaarsetappekoersen precies tegelijk. Een drukke weekje dus voor de wielervolger, die z'n afstandsbediening met Zwitserse precisie zal moeten bedienen... We zetten op een rijtje hoe je het volgt.

Parijs-Nice

Parijs-Nice volg je op tv op Sporza, iedere dag zijn ze er vanaf 14.45 uur bij. Eurosport zendt de koers uit via de Player. De aankomst zal steeds zo tussen 15.45 uur en 16.15 uur zijn. Behalve op zaterdag (aankomst bergop Col de Turini), want die etappe finisht al rond de klok van 15.00 uur (uiteraard begint de tv-coverage dan ook eerder).

In de slotetappe op zondag, de traditionele rit met de Col d'Eze erin naar Nice, komen de renners iets later binnen: de finish wordt dan verwacht zo rond 17.00 uur. Op woensdag is er een tijdrit (13 kilometer, heuvelachtig); de laatste renner zal iets na 16.00 uur binnenkomen.

De koers naar de zon kent dit jaar maar één uitgesproken vlakke rit, die van maandag naar Orleans. De rit van dinsdag zou eventueel ook nog in een massasprint kunnen eindigen, maar voor het overige is het aan de heuvel/bergmannen.

Het profiel van de etappe van dinsdag. Sprinten? | Beeld: Parijs-Nice

Tirreno-Adriatico

Voor de Tirreno moet je de hele week op Eurosport 1 zijn. Ze zijn er iedere dag bij vanaf 14.35 uur. Hoewel Parijs-Nice en de Tirreno precies tegelijkertijd verreden worden, hoef je van de finales van beide koersen niets te missen, want na Parijs-Nice kun je zappen naar de Tirreno, waar de finish steeds zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zal liggen.

Uiteraard zou wielrennen geen wielrennen zijn als daar geen uitzondering op was: in het weekend moet je er iets eerder bij zijn. De zaterdagrit (een bergrit met twee keer de 1367 meter hoge Monte Carpegna in de finale) finisht tussen 16.10 uur en 16.50 uur. Op zondag is de finish van de slotrit al tussen 15.00 uur en 15.30 uur - vóór Parijs-Nice dus.

Die slotrit voert traditioneel van Benedetto del Tronto naar Benedetto del Tronto, maar is géén individuele tijdrit meer - het is een sprintersrit van 160 kilometer. De pannenkoekplatte 14 kilometer lange tijdrit is nu op dag 1, in Lido di Camaiore. Verder lijken dinsdag en woensdag dagen voor de sprinters; op donderdag en vrijdag is het aan de heuvel/bergmannen.

Het profiel van de op het oog spectaculaire vrijdagrit. | Beeld: RCS

Wie rijdt waar?

Tirreno: Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss, Richard Carapaz, Enric Mas, Miguel Angel Lopez, Caleb Ewan, Mark Cavendish, Tim Merlier, Peter Sagan, Michael Matthews, Olav Kooij, Thymen Arensman, Taco van der Hoorn.

Parijs-Nice: Maximilian Schachmann, Primoz Roglic, Wout van Aert, Aleksandr Vlasov, Joao Almeida, Brandon McNulty, Nairo Quintana, Adam Yates, Simon Yates, Jack Haig, Gino Mäder, Alexey Lutsenko, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, Sam Bennett, Bryan Coquard, Sonny Colbrelli, Steven Kruijswijk, Wout Poels, Nils Eekhoff, Cees Bol, Bauke Mollema.