Annemiek van Vleuten kan SD Worx niet weer ringeloren na heerlijke finale Strade Bianche; Lotte Kopecky wint

Mooi koersje hoor!

annemiek van vleuten lotte kopecky

We kregen dit jaar iets meer live tv-beelden van de Strade Bianche voor vrouwen te zien dan voorgaande jaren, maar in die eerste kilometers die we voorgeschoteld kregenm, gebeurde er weinig. De koers brandde pas los op de strook van Monte Aperti op zo'n 25 kilometer van de streep.

De Movistars legden een hoog tempo op om kopvrouw Annemiek van Vleuten te lanceren op die strook. Een tempoversnelling van haar zorgde ervoor dat het pelotonnetje gedecimeerd werd en er nog een groepje van zo'n twintig vrouwen over was. Lotte Kopecky probeerde het numerieke voordeel van SD Worx uit te spelen door op z'n Zoetemelks weg te rijden uit die groep.

De Belgische kampioene werd op de volgende gravelstrook weer ingehaald door Van Vleuten, Vos, Moolman, Niewiadoma en Uttrup-Ludwig. Daarachter maakten een imponerende Shirin van Anrooij samen met Demi Vollering de oversteek. Een grotere groep met onder andere Chantal Blaak en veldrijdster Yara Kastelijn lukte dat uiteindelijk ook toen het vooraan wat stil viel.

Met vijftien vrouwen gingen we de absolute finale in, waarvan er vier het tricot van SD Worx droegen. Blaak was de eerste die het namens de Nederlandse ploeg probeerde, maar haar poging werd teniet gedaan voor de laatste strook, Le Tolfe. Op die strook gaf Van Vleuten er een flinke snok aan en alleen Kopecky kon volgen.

Net als in de Omloop had Van Vleuten dus weer een SD Worx-blok aan het been in de laatste twaalf kilometer, met als belangrijk verschil dat de op papier nog veel rappere Kopecky wél overnam (soms). Toch kwamen de zes erachter weer terug op een hellende strook.

Na een aanval van Moolman meteen na de samensmelting konden Vos en Vollering niet volgen, maar ze kwamen weer terug toen het weer wat stilviel. Omdat ook Shirin van Anrooij en een paar andere vrouwen terugkwamen, gingen we met twaalf vrouwen naar de Via Santa Catarina, de slotklim in het centrum van Siena.

Op dat klimmetje bleken Van Vleuten en Kopecky andermaal de sterksten; de renster van Movistar kreeg Kopecky er niet af op de steilste stukken en dus kon Kopecky de sprint, mede ook door slim bochtenspel, op de Piazza del Campo in Siena winnen. Onder de top 10 zie je nog beelden van de laatste kilometer.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers. Onze klassiekergids ligt nu in de winkel en haal je bij de betere bladenzaak. De seizoengids kun je ook nog steeds bestellen via tijdschriftenland.

Nieuws
  • Cor Vos