Ganna zegeviert in openingstijdrit Tirreno-Adriatico, Evenepoel en Pogacar doen goede zaken voor het algemeen klassement

Filippo Ganna heeft de openingstijdrit van de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. Hij was uiteindelijk negen seconden sneller dan Remco Evenepoel.

Ganna
  • Filippo Ganna Filippo Ganna

Een van de renners die redelijk vroeg een goede tijd neerzetten, was de Brit Alex Dowsett. De renner van Israel-Premier Tech deed 15 minuten en 42 seconden over de 13,9 kilometer in Lido di Camaiore. Er was ook een hele goede prestatie te noteren van Thymen Arensman. De 22-jarige Nederlander van Team DSM was slechts drie seconden langzamer dan Dowsett en deed dan ook goede zaken voor het algemeen klassement.

Het wachten was echter op de nog betere tijdrijders. Edoardo Affini van Team Jumbo-Visma was niet goed genoeg, maar Kasper Asgreen - de nummer drie van Strade Bianche - wist één seconde onder de tijd van Dowsett te duiken. Maar de Deen wist ook dat de allerbeste renners tegen de klok (Ganna, Vingegaard, Evenepoel, Thomas en Pogacar) nog aan de bak moesten.

Zowel Ganna als Evenepoel dook ruim onder de tussentijd van Asgreen en voor de dagzege beloofde het dan ook een tweestrijd te worden tussen de Italiaan en Belg. Wereldkampioen Ganna was onderweg twee seconden sneller dan Evenepoel en aan de eindstreep verbrak hij de tijd van Asgreen met liefst 24 seconden. Ganna legde de tijdrit af aan 54,5 kilometer per uur.

Het wachten was op Evenepoel, die weer in een voorbeeldige positie op zijn fiets zat. In de laatste rechte strook kreeg hij Jan Tratnik nog in zicht, maar uiteindelijk kwam Evenepoel net iets te kort op Ganna. Aan de meet moest hij negen seconden toegeven, maar wat betreft het algemeen klassement deed hij uitstekende zaken.

De grote vraag voor dat algemeen klassement was wat Pogacar zou gaan doen. Twee dagen na zijn triomf in Strade Bianche bleek hij niet te kunnen wedijveren met Ganna en Evenepoel, maar al met al reed hij toch een zeer goede tijdrit. Bij het tussenpunt was hij twaalf seconden langzamer dan Ganna en tien dan Evenepoel. Aan de streep was dat respectievelijk 15 en 7 seconden. Arensman was op plek zes de beste Nederlander.

Nieuws
  • Cor Vos