Internationale Vrouwendag: het indrukwekkende palmares van de drie beste Nederlandse (en dus van de wereld) wielrensters van het afgelopen decennium

We dagen je uit: vind maar eens een koers die níét werd gewonnen door Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen of Marianne Vos...

van vleuten vos van der breggen

Naast dat ze altijd open en eerlijke de media te woord staan, domineerden Marianne Vos en de inmiddels gestopte Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten het afgelopen decennium - in het geval van Vos zelfs de afgelopen vijftien jaar - het mondiale wielrennen.

Op Internationale Vrouwendag zetten wij ze graag nog even in het zonnetje en willen we je steil achterover laten slaan door hieronder hun imposante palmares op te sommen - we hebben daarvoor een extra server in moeten schakelen...

Marianne Vos

Vos is prof sinds 2006 en in die tijd won ze maar liefst 249 wedstrijden. Van de Omloop van Borssele tot de Ronde van San Marino; ze won altijd en overal. We zetten de belangrijkste zeges op een rijtje.

- 32 etappezeges en 3 eindzeges in de Giro Donne

- 5 zeges in de Waalse Pijl

- 4 zeges in de Trofeo Alfredo Binda (World Tour bij de vrouwen)

- 3 keer wereldkampioen op de weg

- 3 zeges in de Ronde van Drenthe (World Tour bij de vrouwen)

- 2 zeges in La Course by Le Tour de France

- 2 etappezeges in de Tour de France Femmes

- 2 zeges in GP de Plouay-Bretagne (World Tour bij de vrouwen)

- Zeges in de Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem, Omloop Het Nieuwsblad

- 8 keer wereldkampioen veldrijden, 2 keer wereldkampioen op de baan

- 3 Olympische titels (1 op de weg, 2 op de baan)

Anna van der Breggen

Van der Breggen was prof vanaf 2009 tot vorig seizoen en won in die 13 seizoenen 62 wedstrijden. Haar eerste was een etappezege in de Tour de Bretagne, haar laatste eentje in de Giro Donne. Daartussenin won ze onder andere de volgende koersen.

- 7 zeges in de Waale Pijl

- 4 etappezeges en 4 eindzeges in de Giro Donne

- 3 keer wereldkampioen (twee keer in de wegkoers, één keer tijdrit)

- 2 keer Luik-Bastenaken-Luik

- 2 keer Europees kampioen (één keer in de wegkoers, één keer in de tijdrit)

- Olympisch kampioen op de weg

- Zeges in Omloop Het Nieuwsblad, Ronde van Vlaanderen, Strade Bianche, Amstel Gold Race, La Course by Le Tour de France, GP de Plouay-Bretagne,

Annemiek van Vleuten

Van Vleuten is prof sinds 2008, pas op haar 25ste en beëindigde haar carrière aan het einde van het afgelopen seizoen. Vorig jaar won ze nog de Vuelta en de Giro Donne. Het waren 2 van de 103 overwinningen die op haar imposante palmares staan. Dit zijn de belangrijkste.