Video | Laurens ten Dam in roadmovie in de voetsporen van wieler- én oorlogsheld Gino Bartali, Postiljon van de Vrede

In deze oorlogstijden extra indrukwekkend: Laurens ten Dam en Stefan Bolt maakten een prachtige film over Gino Bartali, die in WOII valse identiteitsbewijzen voor Joodse burgers smokkelde op een heel bijzondere manier. Hieronder lees je er alles over en zie je de trailer.

postiljon van de vrede

Laurens ten Dam kennen we na z'n actieve wielerloopbaan als een fervent gravelaar, de nieuwste hype in wielerland. Maar hij heeft ook oog voor de historie van de wielersport. In z'n nieuwste project combineert hij beide aspecten met z'n maat Stefan Bolt: een wielerdocu/roadmovie waarin ze op de gravelfiets in de voetsporen treden van Gino Bartali, de Italiaanse wielerheld die ook een oorlogsheld bleek te zijn.

Na z'm dood kwam namelijk naar buiten dat Bartali, onder andere drievoudig winnaar van de Giro, in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat. Hij had er bij leven nauwelijks over gerept, maar hij smokkelde elke dag vele valse identiteitsbewijzen voor Joodse burgers, verstopt in het frame van zijn fiets.

Ten Dam en Bolt kruipen in de huid van de bescheiden Bartali en rijden de smokkelroute (Florence-Assisi die de Italiaan met gevaar voor eigen leven reed. Ondertussen gaan ze op onderzoek uit: hoe zat het precies met de oorlogsheld Bartali. Ze spreken onder andere met z'n kleindochter en de Nederlandse Italië-kenners Wilfried de Jong en Renate Verhoofstad

De film is vanaf 11 maart te zien op de website van liveslowridefast. Hieronder zie je alvast een trailer van de film.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers. Onze klassiekergids ligt nu in de winkel en is online te bestellen via tijdschriftenland!

Pelotonpraat
  • Live Slow