HomeAchtergrondAllan Peiper: 'We geven Tadej zijn data niet vrij, omdat je sommige...

Allan Peiper: ‘We geven Tadej zijn data niet vrij, omdat je sommige mensen toch nooit van je onschuld kunt bewijzen’

Tadej Pogacar heerst in de eerste weken van het seizoen als nooit tevoren en ook in de Tirreno-Adriatico heeft hij alweer de macht gegrepen.

Soms roepen de prestaties van Pogacar vragen op bij wielervolgers en media. Niet in de laatste plaats gevoed door het vrij schimmige verleden van zijn bazen Mauro Gianetti en Joxean Fernández Matxin. Ook al zijn er verder totaal geen aanwijzingen dat Pogacar iets verkeerd doet.

Allan Peiper, tot dit jaar sportdirecteur bij UAE Team Emirates en de man die Pogacar naar de zege in de Tour de France 2020 leidde, vindt het oneerlijk, vertelt hij tegen Bahamontes.

“Ik vind het unfair om iemand te beoordelen op basis van feiten van twintig jaar geleden”, begint Peiper zijn verhaal. “Als we het verleden laten meespelen, gaan er niet veel ploegdirecteurs of mecaniciens overschieten. De mensen hebben zich aangepast aan de nieuwe waarden. Maar de verdachtmakingen zijn gebleven: iemand die goed reed, nam doping. En wie niet goed was, had een foutje gemaakt: die nam te veel doping, of te weinig.”

Peiper vervolgt met een voorbeeld. “Een tijdje was Decca Durabolin, aan anabool steroïde, populair. Maar je kreeg er een opgeblazen kop van. Dus iedereen met een ietwat rond gezicht, zat aan de Decca… Tja, sommige mensen kan je nooit van je onschuld overtuigen.”

Volgens Peiper probeert UAE Team Emirates het daarom ook niet. Waar Team Jumbo-Visma openheid geeft in de cijfers van hun kopmannen, daar doet UAE Team Emirates dat niet. Al vertelde Pogacar in de Tour de France 2021 er wel voor open te staan om 'de data ooit openbaar te maken.'

Peiper daarover: “Omdat je sommige mensen toch nooit overtuigd geven we de data van Tadej niet vrij. Insinuaties krijg je toch. Als je écht iemand wil beschuldigen, vind je altijd wel iets in die cijfers om je gelijk te halen.”

“Wist je trouwens dat Tadej zonder powermeter, maar op gevoel La Planche heeft beklommen? Vandaag willen sportwetenschappers allemaal een pacing starategy uitdokteren, maar ik ben sceptisch. Ik hoor de specialisten graag vertellen over de negative split (een langzamer eerste deel ten opzichte van het tweede deel van je tijdrit, red.), maar de tijd die je weggeeft aan de start, krijg je nooit meer terug. Elke dag is ook anders: soms kan je lichaam niet de opgelegde wattages aan.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Kasseien! Alles wat je moet weten over etappe 5: Lille-Arenberg

Parkoers Hoewel niet iedereen vindt dat kasseien thuishoren in een grote ronde, is het voor...

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Meer zoals dit

Entourage Sagan komt met merkwaardige verklaring over Van Aert: ‘Relatie is gezond slecht’

Eerst vroeg iedereen zich af voor wie dat vingertje en de scheldwoorden van Peter...

Roodhooft: ‘Jakobsen beste sprinter ter wereld, niet verkeerd dat VDP wat rustig is begonnen aan Tour’

De eerste drie dagen van de Tour zagen we Mathieu van der Poel vooral...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...