Trainer Koen Pelgrim over Asgreen: 'Hij zit heel het jaar op eenzelfde gewicht, in een trainingsperiode moet hij zijn best doen om niet te veel te verliezen'

De Nederlander Koen Pelgrim is trainer bij Quick Step-Alpha Vinyl en vertelt over hoe de winter wordt aangepakt bij de Belgische ploeg. Met onder meer een paar leuke feitjes over Kasper Asgreen.

Asgreen
  • Kasper Asgreen Kasper Asgreen

Veel van de renners die Pelgrim traint, zijn uitstekend aan het seizoen begonnen. "Sommige renners die ik trainde zijn vertrokken, waardoor ik een aantal nieuwkomers ben gaan trainen. Ik heb nu onder anderen Jakobsen, Evenepoel, Asgreen, Masnada, Van Wilder en Schmid onder mijn hoede.

"Tijdens de rustperiode in oktober heb ik weinig contact met ze, hoor. Dan laat ik ze zoveel mogelijk met rust. De renners mogen in die tijd zelf bepalen of rust ook echt rust is. Enerzijds is het fysieke rust, maar anderzijds ook mentale rust. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze iets moeten, maar ook niet dat ze iets niet mogen.”

Het podium van Strade Bianche

"Ik ga niet zeggen dat ze in die drie weken rust niet mogen hiken, fitnessen of hardlopen. Kasper Asgreen vindt het zelfs fijn om twee of drie keer per week op de fiets te stappen tijdens zijn vakantie. Dat is dan bijvoorbeeld op zijn gravelbike. Aan de andere kant zitten er ook weldegelijk renners tussen die op vakantie gaan en drie weken lang helemaal niets doen."

"Als ze weer beginnen hebben ze nog geen specifieke trainingsschema’s, want we bouwen de renners juist heel algemeen op. In de eerste weken probeer ik ook nog gevarieerde trainingsvormen in te passen, want puur fysiek is het ook goed om je lichaam andere prikkels te geven."

Er is bij Quick Step-Alpha Vinyl geen regel dat je slechts een x-aantal kilo’s mag aankomen. "Die paar kilo erbij in de winter zijn ook heel normaal. Het zou niet normaal zijn om het hele jaar op je minimumgewicht te zitten. Al zitten er jongens tussen die hooguit een halve kilo of een kilootje aankomen in de winter."

"Iemand als Asgreen zit heel het jaar op eenzelfde gewicht. Die moet in een zware trainingsperiode zijn best doen om niet te veel naar beneden te gaan, want hij heeft weinig marge om gewicht te verliezen. Als je drie kilo te veel vet hebt, dan is er marge om gewicht kwijt te raken, maar Kasper heeft heel het jaar een vetpercentage van zes of zeven procent."

Magazine
  • Cor Vos