HomeAchtergrondTrainer Koen Pelgrim over Asgreen: 'Hij zit heel het jaar op eenzelfde...

Trainer Koen Pelgrim over Asgreen: ‘Hij zit heel het jaar op eenzelfde gewicht, in een trainingsperiode moet hij zijn best doen om niet te veel te verliezen’

De Nederlander Koen Pelgrim is trainer bij Quick Step-Alpha Vinyl en vertelt over hoe de winter wordt aangepakt bij de Belgische ploeg. Met onder meer een paar leuke feitjes over Kasper Asgreen.

Veel van de renners die Pelgrim traint, zijn uitstekend aan het seizoen begonnen. “Sommige renners die ik trainde zijn vertrokken, waardoor ik een aantal nieuwkomers ben gaan trainen. Ik heb nu onder anderen Jakobsen, Evenepoel, Asgreen, Masnada, Van Wilder en Schmid onder mijn hoede.

“Tijdens de rustperiode in oktober heb ik weinig contact met ze, hoor. Dan laat ik ze zoveel mogelijk met rust. De renners mogen in die tijd zelf bepalen of rust ook echt rust is. Enerzijds is het fysieke rust, maar anderzijds ook mentale rust. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze iets moeten, maar ook niet dat ze iets niet mogen.”

Het podium van Strade Bianche

“Ik ga niet zeggen dat ze in die drie weken rust niet mogen hiken, fitnessen of hardlopen. Kasper Asgreen vindt het zelfs fijn om twee of drie keer per week op de fiets te stappen tijdens zijn vakantie. Dat is dan bijvoorbeeld op zijn gravelbike. Aan de andere kant zitten er ook weldegelijk renners tussen die op vakantie gaan en drie weken lang helemaal niets doen.”

“Als ze weer beginnen hebben ze nog geen specifieke trainingsschema’s, want we bouwen de renners juist heel algemeen op. In de eerste weken probeer ik ook nog gevarieerde trainingsvormen in te passen, want puur fysiek is het ook goed om je lichaam andere prikkels te geven.”

Er is bij Quick Step-Alpha Vinyl geen regel dat je slechts een x-aantal kilo’s mag aankomen. “Die paar kilo erbij in de winter zijn ook heel normaal. Het zou niet normaal zijn om het hele jaar op je minimumgewicht te zitten. Al zitten er jongens tussen die hooguit een halve kilo of een kilootje aankomen in de winter.”

“Iemand als Asgreen zit heel het jaar op eenzelfde gewicht. Die moet in een zware trainingsperiode zijn best doen om niet te veel naar beneden te gaan, want hij heeft weinig marge om gewicht te verliezen. Als je drie kilo te veel vet hebt, dan is er marge om gewicht kwijt te raken, maar Kasper heeft heel het jaar een vetpercentage van zes of zeven procent.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Fabio Jakobsen wint tumultueuze sprint in ‘brugetappe’

Is het ooit al eens zoveel over een brug gegaan in aanloop naar een...

Fabio Jakobsen: ‘Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik eigenlijk veel meer aan Bjorg Lambrecht’

In gesprek met het Algemeen Dagblad keek hij nog eens terug op de crash die...

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Taco van der Hoorn over zijn plannen: ‘Nee, ik ga niet aanvallen om enkel in beeld te rijden’

We spraken Taco van der Hoorn na de presentatie over zijn plannen deze Tour...

Meer zoals dit

Vlaamse wielerlegende Van Looy over Van Aert en Jumbo-Visma: ‘Die Hollanders, ge weet daar nooit het fijne van’

De inmiddels 88-jarige Vlaamse wielerlegende Rik Van Looy komt net als Wout van Aert...

Taco van der Hoorn over zijn plannen: ‘Nee, ik ga niet aanvallen om enkel in beeld te rijden’

We spraken Taco van der Hoorn na de presentatie over zijn plannen deze Tour...

Tour | Hoe de gelukzaligheid van Lampaert vorm kreeg: the days before and the evening after…

“Het is te hoog gegrepen om Van Aert, Ganna en Van der Poel te...