HomeAchtergrondEnkele interessante weetjes over de in de Tirreno-Adriatico indruk makende Thymen Arensman...

Enkele interessante weetjes over de in de Tirreno-Adriatico indruk makende Thymen Arensman (die eigenlijk niet bestaat)

Thymen Arensman presteert uitstekend met een voorlopige derde plek in de Tirreno-Adriatico.

Eigenlijk bestaat hij niet

Eigenlijk is dit bericht overbodig, want Thymen Arensman bestaat helemaal niet. Net als Wilco Kelderman vroeger niet bestond. Wielerfans herkennen natuurlijk meteen het stokpaardje van Thijs Zonneveld als deze zin wordt genoemd. De AD-journalist wil de Nederlandse klassementsrenners immers niet te veel druk opleggen.

Arensman maakte in 2018 naam door tweede te worden in de Tour de l'Avenir. Anderhalve minuut achter Tadej Pogacar, maar voor mannen als João Almeida, Aleksandr Vlasov en Gino Mäder. “Het is een feit dat ik twee jaar geleden niet ver achter Pogacar zat. Ik hoop ooit op zijn niveau te komen, maar ik volg een andere weg”, vertelde Arensman in 2020 tegen Wieler Revue.

Arensman heeft ook een uitstekende tijdrit

Afkomstig uit een echte wielerfamilie

Arensman krijgt de wielerpassie met de paplepel ingegoten. Als jonge jongen bezoekt hij wedstrijden van zijn oom. “Fietsen was op jonge leeftijd al praktisch het enige wat ik deed in mijn vrije tijd”, vertelde Arensman in 2018 tegen de KNWU. “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet via het wielrennen en ons huishouden draait soms enkel om de sport. Het zit zo in ons leven, dat we niet anders weten.”

Op jonge leeftijd combineert Arensman drie disciplines. Weg, cross en mountainbike. Met dat laatste stopt hij als junior, terwijl tegenwoordig de cross ook op een laag pitje is komen te staan. In 2018 won hij nog de Koppenbergcross in de beloftecategorie.

Winnen is een levensbehoefte

Hoewel hij op de fiets geen veelwinnaar is, haat Arensman het om te verliezen. Zo vertelde hij tegen de KNWU. “Mijn winnaarsmentaliteit kwam met alles naar voren. Op school was ik niet de leukste tijdens gymlessen. Ik heb achteraf weleens te horen gekregen dat klasgenoten bang voor me waren tijdens bijvoorbeeld een spelletje trefbal.”

“Bang om me te raken, omdat ik anders boos zou worden. Dat was puur uit de wil om te winnen. Door de jaren heen gaat dat beter, maar ik kan nog steeds heel slecht tegen mijn verlies.”

Wil stap voor stap naar de top

Arensman vertelde in 2020 tegen Wieler Revue dat hij nog in de luwte wil blijven en dat hij nog niet geweldig is in positioneren in het peloton. “Maar als ik kijk naar mijn fysieke capaciteiten dan ligt mijn toekomst in het rondewerk. Ik ben niet heel explosief, maar heb een hoge anaerobe drempel en ga gewoon hard omhoog.

“Daarnaast maak ik progressie als tijdrijder. Ik ben een type Dumoulin. Een relatief zware klimmer met veel vermogen. Dat ligt me in de toekomst het best, maar ik moet de mentale ervaring opdoen om te kijken of het echt is wat ik wil en kan.” Arensman reed tot nog toe twee keer de Vuelta a España, maar reed daar nog niet voor het klassement.

Studeerde geschiedenis

Arensman studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Op de website van Team DSM staat ook dat geschiedenis een van zijn hobby's is. Net als dat hij van spelen op de PlayStation houdt.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...