HomeAchtergrondTerpstra verwacht nog mooie dingen van Sagan: 'Hij vertelde me dat hij...

Terpstra verwacht nog mooie dingen van Sagan: ‘Hij vertelde me dat hij bij Bora het gevoel had dat de media-aandacht belangrijker was dan zijn prestaties’

Het is nog niet het jaar van Peter Sagan, maar ploegmaat Niki Terpstra blijft een rotsvast vertrouwen houden in de drievoudig-wereldkampioen.

Hij vertelt over de Slowaak in Bahamontes. “Zijn komst zorgt voor nog meer professionalisme. De jongens die Sagan meebrengt – Oss, Bodnar, zijn broer, maar ook een mecanicien en verzorger – zijn toppers in hun vak. Ze brengen knowhow mee.”

“Sagan wil nog heel graag. Is het zo dat hij niet scherp stond? Mij is het niet opgevallen. Maar nu je het zegt… Hij is ook ziek geweest – opnieuw corona. En hij ziet er ook nooit echt superscherp uit, zelfs niet toen hij drie keer na elkaar wereldkampioen werd.”

Samen op het podium van Parijs-Roubaix

Dat de Noord-Hollander denkt dat Sagan nog mooie dingen gaat laten zien, heeft een specifieke reden. “Ik heb al een paar keer met Peter gepraat en hij vertelde me dat hij de voorbije twee jaar bij Bora het gevoel had dat de media-aandacht belangrijker was dan zijn prestaties op de fiets. Bij TotalEnergies kan en mag hij zich weer focussen op de koers, en dat voelde fijn aan, zei hij. Daarom geloof ik nog in hem.”

En de komst van Sagan is goed voor TotalEnergies als geheel, stelt Terpstra. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van de ploeg, waarbij hij zelf een grote vinger in de pap heeft en al heeft gehad. Het resulteerde indirect onder meer in een knappe zege van Mathieu Burgaudeau in Parijs-Nice.

“Ik wist dat ik bij de Fransen in een ploeg met een achterstand terecht zou komen. Meteen na mijn laatste koers voor Quick Step, Parijs-Tours, ging ik naar de service course van TotalEnergies. Ik wilde weten hoe erg het was en nam een mecanicien en verzorger mee om de pijnpunten mee te kunnen blootleggen. Wat we aantroffen, was om te huilen.”

“Ik heb toen een wake-up call uitgestuurd: 'Jongens, dit kan echt niet.' Ze liepen jaren achter, op alle vlakken. Ze zweerden nog bij water met limonadesiroop, terwijl dat niet meer is dan een smaakje, voedingswaarde nul.”

“Nee, renners hebben energie nodig, brandstof, ook in hun drinken. Nu hebben we coaches en voedingsdeskundigen die daar mee over waken. Ik zeg niet dat we al op het niveau zitten van de echte topploegen, maar we zijn op de goede weg.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...