HomeAchtergrondTerpstra verwacht nog mooie dingen van Sagan: 'Hij vertelde me dat hij...

Terpstra verwacht nog mooie dingen van Sagan: ‘Hij vertelde me dat hij bij Bora het gevoel had dat de media-aandacht belangrijker was dan zijn prestaties’

Het is nog niet het jaar van Peter Sagan, maar ploegmaat Niki Terpstra blijft een rotsvast vertrouwen houden in de drievoudig-wereldkampioen.

Hij vertelt over de Slowaak in Bahamontes. “Zijn komst zorgt voor nog meer professionalisme. De jongens die Sagan meebrengt – Oss, Bodnar, zijn broer, maar ook een mecanicien en verzorger – zijn toppers in hun vak. Ze brengen knowhow mee.”

“Sagan wil nog heel graag. Is het zo dat hij niet scherp stond? Mij is het niet opgevallen. Maar nu je het zegt… Hij is ook ziek geweest – opnieuw corona. En hij ziet er ook nooit echt superscherp uit, zelfs niet toen hij drie keer na elkaar wereldkampioen werd.”

Samen op het podium van Parijs-Roubaix

Dat de Noord-Hollander denkt dat Sagan nog mooie dingen gaat laten zien, heeft een specifieke reden. “Ik heb al een paar keer met Peter gepraat en hij vertelde me dat hij de voorbije twee jaar bij Bora het gevoel had dat de media-aandacht belangrijker was dan zijn prestaties op de fiets. Bij TotalEnergies kan en mag hij zich weer focussen op de koers, en dat voelde fijn aan, zei hij. Daarom geloof ik nog in hem.”

En de komst van Sagan is goed voor TotalEnergies als geheel, stelt Terpstra. Het is een volgende stap in de ontwikkeling van de ploeg, waarbij hij zelf een grote vinger in de pap heeft en al heeft gehad. Het resulteerde indirect onder meer in een knappe zege van Mathieu Burgaudeau in Parijs-Nice.

“Ik wist dat ik bij de Fransen in een ploeg met een achterstand terecht zou komen. Meteen na mijn laatste koers voor Quick Step, Parijs-Tours, ging ik naar de service course van TotalEnergies. Ik wilde weten hoe erg het was en nam een mecanicien en verzorger mee om de pijnpunten mee te kunnen blootleggen. Wat we aantroffen, was om te huilen.”

“Ik heb toen een wake-up call uitgestuurd: 'Jongens, dit kan echt niet.' Ze liepen jaren achter, op alle vlakken. Ze zweerden nog bij water met limonadesiroop, terwijl dat niet meer is dan een smaakje, voedingswaarde nul.”

“Nee, renners hebben energie nodig, brandstof, ook in hun drinken. Nu hebben we coaches en voedingsdeskundigen die daar mee over waken. Ik zeg niet dat we al op het niveau zitten van de echte topploegen, maar we zijn op de goede weg.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Huzarenstuk Van Aert: ‘Ik twijfelde nog even om te wachten op Vingegaard en Yates’

Na afloop vertelde hij over de actie van Team Jumbo-Visma, dat een geweldige lead-out...

Meer zoals dit

Entourage Sagan komt met merkwaardige verklaring over Van Aert: ‘Relatie is gezond slecht’

Eerst vroeg iedereen zich af voor wie dat vingertje en de scheldwoorden van Peter...

Roodhooft: ‘Jakobsen beste sprinter ter wereld, niet verkeerd dat VDP wat rustig is begonnen aan Tour’

De eerste drie dagen van de Tour zagen we Mathieu van der Poel vooral...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...