HomeAchtergrondVandaag speciale aandacht voor Milaan-Turijn: de oudste wielerwedstrijd ter wereld

Vandaag speciale aandacht voor Milaan-Turijn: de oudste wielerwedstrijd ter wereld

Hij wordt vandaag verreden en je zal er misschien niet heel speciale gevoelens bij hebben, maar het is dus de oudste nog bestaande koers ter wereld. Een lesje wielergeschiedenis...

Het is niet de meest bekende koers die er is. Niet de koers met het meeste aanzien. Maar het is toch écht wel de oudste wielerkoers ter wereld die nog verreden wordt: Milaan-Turijn. Net als veel oudjes in het peloton still going strong.

De allereerste editie van deze wedstrijd tussen de twee grootste steden in Noord-Italië werd verreden in 1876. Daarmee is Milaan-Turijn niet de eerste wielerwedstrijd die werd georganiseerd; zo zijn er fraaie krantenknipsels over de allereerste wielerwedstrijd in België, uit 1868.

20 juli 1868, een maandagmiddag, om precies te zijn. Toen werd er in het koersland der koersland voor het eerst gekoerst. Op een braakliggend terrein net buiten Brussel. Geheel tegen de huidige volksaard in werd het nog niet echt een succes: er kwamen maar drie deelnemers opdagen.

Die koers is ter ziele gegaan dus, maar Milaan-Turijn, die acht jaar later z'n première kende is nog springlevend, zij het wel met de nodige strubbelingen. De koers werd soms een paar jaar niet georganiseerd (ook buiten de oorlogsjaren om, waarin wel meer koersen tijdelijk niet doorgingen) en daarom is hij 'pas' toe aan z'n 103e editie.

Aan de allereerste editie deden ook in Italië slechts tien man mee, maar er kwamen wel 10.000 toeschouwers af op het wielerspektakel. Luik-Bastenaken-Luik heeft als bijnaam La Doyenne, wat zoveel betekent als 'De Ouderdomsdeken', maar stond pas in 1892 voor het eerst op het programma. Zestien jaar later dan de eerste Milaan-Turijn.

Een koers die niet misstaat op je erelijst dus en de afgelopen jaren konden vooral de klimmers/puncheurs dat proberen. Milaan-Turijn was een koers in het Italiaanse najaar met aankomst op de nabij Turijn gelegen heuvel Superga. in 2021 won Primoz Roglic (zie foto). Andere recente namen op de erelijst: Michael Woods, Rigoberto Uran, Miguel Angel Lopez en Diego Ulissi.

In 2020 staat daar één vreemde eend in de bijt tussen: Arnaud Démare. In het coronaseizoen was namelijk alles anders en was Milaan-Turijn een vlakke voorbereidingskoers voor Milaan-Sanremo, die toen in augustus op het programma stond.

Zo gek was dat niet, want Milaan-Turijn was van oudsher dé voorbereidingskoers op Milaan-Sanremo, tot de koers in 1987 een plekje op de kalender kreeg in het Italiaanse najaar. Nu is er door het iets naar voren halen van de Tirreno weer plek op de kalender in het voorjaar en is de koers dus weer de generale voor La Primavera.

Het parkoers is vandaag dan ook weer op maat van de sprinters. Met Mark Cavendish staat er een renner aan het vertrek die niet zou misstaan op de fraaie lijst met winnaars van Milaan-Turijn door de jaren heen. Opvallend daarbij: die van Eddy Merckx ontbreekt.

Maar met Ferdi Kubler, Roger De Vlaeminck, Francesco Moser, Laurent Jalabert, Gianni Bugno, Michele Bartoli en Alberto Contador wél op de lijst van oud-winnaars kan de oudste nog bestaande wielerwedstrijd ter wereld bogen op een rijtje prachtige namen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Vuelta | Selecties compleet! Deze renners staan aan de start in Utrecht

De Tour de France lijkt nog maar amper afgelopen, maar het is toch echt...

Meer zoals dit

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...