EF-EasyPost-performancemanager Peter Schep: 'Van der Poel gaat sowieso beter uit Coppi e Bartali komen dan hoe hij erin gaat'

Peter Schep denkt niet dat Mathieu van der Poel de Ronde van Vlaanderen kan winnen mocht dat zijn eerste koersdag zijn.

Poel
  • Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel

De performance manager van EF-EasyPost vertelde erover in de podcast De Grote Plaat. "Als de vraag zou zijn of hij kan winnen als de Ronde van Vlaanderen zijn eerste koers zou zijn, dan zou mijn antwoord nee zijn. Maar wat ik heb begrepen gaat hij Coppi e Bartali rijden, een mooie koers om weer ritme op te doen. Een kleine week, maar daar zal hij sowieso beter uitkomen dan hij erin gaat."

"Het is niet te lang, het herstel zal vervolgens heel snel gaan en dan zou hij ook nog Dwars door Vlaanderen kunnen doen voor de Ronde."

"Dan denk ik wel dat het mogelijk is om mee te doen in de finale. Bij veel jongens zie je dat ze koersen nodig hebben om de hardheid nog extra aan te scherpen, maar de ervaringen die Mathieu heeft en wat hij ook heeft laten zien in veldritten is dat hij die intensiteit vanaf de eerste wedstrijd voldoende getraind heeft."

"Ik vertrouw erop dat hij met een goede basisconditie en een aantal harde trainingen zich heeft klaargestoomd. Het is niet voor het eerst als hij in de eerste koers meteen goed zou zijn."

De rug schijnt weer in orde te zijn. "De rug is de basis. Als die niet sterk en stabiel is dan zullen je benen ook niet goed functioneren. Dat is een hele simpele benadering, maar mensen die bijvoorbeeld weleens geschaatst hebben in de winter toen er nog goed ijs lag, zullen snel last hebben van de onderrug.

"Op de fiets heb je iets meer stabiliteit, maar ze zullen ervaren hebben dat de pijn in de rug snel oversloeg naar de benen. En dat wil je natuurlijk niet hebben."