HomePelotonpraatPeter Sagan won Milaan-Sanremo nooit, maar kan zich zaterdag toch in illuster...

Peter Sagan won Milaan-Sanremo nooit, maar kan zich zaterdag toch in illuster rijtje fiietsen (en hoeft daarvoor alleen maar top 10 te rijden)

Huh, won Sagan nooit Milaan-Sanremo? Nee, maar hij grossiert er wel in top 10-plaatsen en daarmee kan hij zaterdag ook een beetje geschiedenis schrijven...

Het is toch een klassieker die 'm – in z'n goede dagen – op het lijf geschreven was: Peter Sagan en Milaan-Sanremo. Toch lukte het nooit La Primavera te winnen. De Slowaak die dit seizoen bij TotalEnergies z'n carrière hoopt te herlanceren, reed wel een hoop ereplaatsen bij elkaar.

Een hele hoop ereplaatsen zelfs. Tussen 2012 en 2021 eindigde hij één keer niet in de top 10 (met in 2013 en 2017 een tweede plek en de afgelopen drie jaar telkens een vierde stek).

Met dat indrukwekkende rijtje kan Sagan komende editie z'n tiende top 10-positie veilig stellen. Dat lukte in de geschiedenis van de 115 jaar oude koers pas twee renners: Oscar Freire en Constante Girardengo.

Freire is natuurlijk een bekende naam. De renner van Rabobank won La Primavera tussen 2000 en 2012 drie keer. Girardengo ken je waarschijnlijk niet, maar het was in zijn tijd toch een roemruchte renners.

Daarvoor moeten we wel terug naar de jaren rond de Eerste Wereldoorlog. Tussen 1918 en 1928 won de Italiaan Milaan-Sanremo namelijk maar liefst zes keer. Voor/in de oorlog (1915) won hij ook al een keer, maar toen werd hij gediskwalificeerd omdat hij het parcours had afgesneden.

Overigens is het opvallend dat Eddy Merckx ontbreekt in het lijstje. De Kannibaal won Milaan-Sanremo weliswaar zeven keer, maar buiten die zeges eindigde hij 'slechts' één keer in de top 10 (achtste in 1970).

Sagan heeft bij het behalen van zijn tiende top 10-positie in ieder geval een stuk minder concurrentie dan de voorgaande jaren, want er komen veel renners niet aan het vertrek door ziekte.

Zo is Julian Alaphilippe geveld door bronchitis en ligt hij met koorts op bed. Fabio Jakobsen maakt dan wel weer z'n debuut bij QuickStep-Alpha Vynil, maar waarschijnlijk is dat vooral om ervaring op te doen.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

📸 Opvallend in de ZLM Tour: hot seat (nou ja, troon..) op het startpodium en ienieminitijdritstuurtje Jan-Willem van Schip

Gisteravond begon een van de weinige profwielerkoersen die Nederland nog rijk is: de ZLM...

📸 Van Aert werkt ondanks hevige sneeuwval trainingsritje van 6.5 uur af richting Stelvio

Na twee maanden afwezigheid zal Wout van Aert zondag eindelijk terug een rugnummer opspelden....