Bakelants vindt België te hard voor Evenepoel: 'Ik vind het een beetje storend worden hoe streng we voor hem zijn'

Jan Bakelants steekt zijn mening nooit onder stoelen of banken.

Evenepoel
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel

Jan Bakelants zat in Extra Time Koers en vertelde daar over Remco Evenepoel, die er de voorbije week doorheen zakte in de Tirreno-Adriatico. "In België zijn we vaak te hard voor Remco. Hij wordt hard afgerekend wanneer hij zijn vooropgestelde doel niet haalt. Dat doel durft hij ook nogal uit te spreken."

"Maar we vergeten dat hij het vaak wel waarmaakt en dat hij nog altijd pas 23 jaar is. Voor die leeftijd heeft hij al een indrukwekkend palmares bijeen gefietst."

De renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux ergert zich aan de beoordeling van Evenepoel. "We zijn te streng. Ik vind dat een beetje storend aan het worden. We breken zo de groei af van iemand. Hij mag falen, hij is nog jong. Hij heeft gezien dat Pogacar een maatje te groot is, maar die is voor al die andere coureurs ook een maatje te groot."

De Belg opteert om het geweer van schouder te veranderen de komende tijd. "Hij moet het rondewerk blijven doen, maar de komende twee jaar zal hij zich misschien moeten toeleggen op de dingen waarvan hij denkt het niet zo goed te kunnen."

"Als je in de Ronde van België zag hoe hij in de Vlaamse Ardennen won... Het is fenomenaal hoe hard hij kan rijden op het vlakke. Hij is licht en klein en iedereen denkt dan dat hij bergop moet gaan voor de winst, maar ik ben ervan overtuigd dat hij de Ronde van Vlaanderen of zaterdag een Milaan-Sanremo ook aankan."

Bakelants had Evenepoel graag in die eendagskoersen gezien, zeker nu Quick Step-Alpha Vinyl niet de topfavoriet in de gelederen heeft voor die koersen. Evenepoel gaat vooral voor Luik-Bastenaken-Luik.

"Hij is een van de weinige renners die daar van ver kan wegrijden en dat kan volhouden. Als hij wacht tot de Roche-aux-Faucons, dan wordt het lastig. Hij past ook perfect in de tactiek die de ploeg nu zal moeten aanhangen, want ze hebben geen kopman die op voorhand kan zeggen: ik win vandaag de koers."

"We zetten mensen graag in hokjes. Hij is een klimmer, zou ook niet kunnen sturen. Dat kan hij heus wel. Het is geen Van der Poel, maar hij kan genoeg sturen. Hij kan ook niet wringen zogezegd, maar hij hoeft dat niet perfect te doen, want hij kan in de wind rijden. Hij hoeft het op een minder economische manier aan te pakken."