Mohoric rijdt weg in afdaling Poggio en wint Milaan-Sanremo, Mathieu van der Poel derde

Een Sloveense zege in Milaan-Sanremo. Niet van Tadej Pogacar, maar van Matej Mohoric.

Mohoric

Direct vanuit het vertrek reed een kopgroep weg van acht man. De belangrijkste namen daarin: Filippo Conca (Lotto Soudal) en Yevgeni Gidich (Astana Qazaqstan Team). Zij reden een maximale voorsprong van zeven minuten bijeen, maar werden constant onder controle gehouden door vooral Jos van Emden, die kilometerslang op kop reed in dienst van Wout van Aert.

Er gebeurde lange tijd vrijwel niets en het wachten was op de drie Capi. Op de Capo Berta werd de kopgroep uit elkaar geranseld en bleven er vier over vooraan: Rivi, Sevilla, Tonelli en Gidich. Het meest noemenswaardige in het peloton was het lossen van Tom Pidcock op een van de Capi.

Richting de Cipressa reed Peter Sagan lek en op de helling trokken Team Jumbo-Visma en UAE Team Emirates zoals verwacht door om het peloton flink uit te dunnen. Dat lukte, want onder andere Fabio Jakobsen kon het niet bolwerken om de aansluiting te behouden.

Sterker nog, er werd een dusdanig hoog tempo gereden dat er slechts een man of dertig overbleef in de groep met favorieten, waaronder Pogacar, Van Aert en Van der Poel. Net voor de Poggio werden ook Tonelli en Rivi - de laatst overgebleven vluchters - bijgehaald.

UAE Team Emirates en Team Jumbo-Visma leidden de overgebleven groep vervolgens naar de Poggio. Daar viel Pogacar meerdere keren aan, maar de strafste demarrage kwam tegen het einde van Soren Kragh Andersen, die Van Aert zelfs even deed kraken. Uiteindelijk kwamen de Deen, Pogacar, Van Aert en Van der Poel als eerste over de top.

De rest van de renners zat er echter niet ver vandaan, waarna Mohoric in de afdaling vol aanging en vervolgens ervandoor ging. In de laatste meters kwam Anthony Turgis nog heel dichtbij, terwijl Van der Poel - die de sprint van de groep erachter won en derde werd - ook niet ver zat van de renner van Bahrain-Victorious. Uiteindelijk hield Mohoric een aantal meter over.

Nieuws
  • Cor Vos