Video | Het 'geheim' van Mohoric in Milaan-Sanremo ontrafeld: wat is een dropper seatpost precies en is het echt sneller in een afdaling? 

Hieronder zie je hoe het werkt en hoeveel tijd het scheelt in een afdaling.

matej mohoric
  • Matej Mohoric Matej Mohoric

Matej Mohoric stortte zich gisteren in de afdaling van de Poggio naar beneden en won dankzij die duizelingwekkende paar kilometer met Milaan-Sanremo z'n eerste monument. Na afloop onthulde hij dat een technisch snufje mede debet was geweest aan zijn zege: de dropper seatpost.

Het is een technisch snufje dat Mohoric en z'n fietsenfabrikant uit het mountainbiken hebben geleend, waar het gemeengoed is. Met een druk op een knopje op je stuur verlaag je je zadel. In het mountainbiken vooral omdat het zadel in de weg zit bij technische passages in de afdaling. In dit korte filmpje wordt uitgelegd hoe het werkt.

Voor wegwielrenners is het vrijer kunnen bewegen in een afdaling niet zo belangrijk. Maar er is nog een ogenschijnlijk voordeel aan het de dropper seatpost: het verlaagt je zwaartepunt in de afdaling (en het is meer aero).

Al in 2016 testte Global Cycling Network in een filmpje de dropper seatpost in een afdaling. De tester toog naar de Joux Plane in de Alpen en legde een segment van 4 kilometer vier keer af. Twee keer met dropper seatpost en twee keer zonder. De gemiddelde tijd van de afdaling mét dropper seatpost was tien seconden sneller dan zonder. In de afdaling van de Poggio een een wezenlijk verschil natuurlijk (ook die afdaling is ongeveer 4 kilometer).

Hieronder zie je de bevindingen van de tester in het filmpje.

Er dient nog aangetekend te worden dat de tester bij het rijden zonder dropper seatpost el de supertuck-positie (het dalen op de buis) aannam. Inmiddels is dat niet meer toegestaan in het profpeloton en dalen ze dus waarschijnlijk nog wat minder snel dan met de dropper seatpost. De dropper seatpost is (vooralsnog) wel toegestaan in het wegwielrennen, simpelweg omdat er geen reglement over is.