EF Education-prof Lachlan Morton bereikt na 42 uur nonstop fietsen Oekraïense grens en zamelt mooi bedrag in

Poeh, een hele tocht. Maar hij kreeg veel steun van lokale bevolking en het leverde een mooi bedrag op voor de vluchtelingen uit Oekraïne!

lachlan morton
  • Lachlan Morton Lachlan Morton

Twee dagen geleden berichtten we over de uitdaging die Australiër Lachlan Morton aanging om geld in te zamelen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Op moment van schrijven was hij toen net vertrokken voor een fietstocht van iets meer dan 1000 kilometer van München naar de Pools-Oekraïense grens.

Inmiddels heeft de renner van EF Education-EasyPost zijn missie volbracht. Hij legde de 1063 kilometer af door 42 uur nonstop door te fietsen - uiteraard wel met pauzes om te eten, maar hij sliep niet. Dat hield in dat Morton veel door het donker reed.

Onder de slogan 'One Ride Away' wilde Morton benadrukken hoe dichtbij West-Europa de oorlog zich eigenlijk afspeelt. Tijdens zijn tocht sloten veel fietsers uit Duitsland, Tsjechië en Polen - de landen die hij doorkruiste - zich aan bij hem.

Het was koud (ze fietsten soms bij -5 Celsius), maar op Twitter schrijft z'n ploeg dat de aannmoedigingen en het meefietsen hartverwarmend was. Hij zamelde tot dusver zo'n 200.000 dollar in. Je kunt op deze pagina nog doneren.

In deze video zie je een afgepeigerde Lachlan Morton z'n tocht nabeschouwen toen hij rond drie uur vannacht aankwam bij de grens. Hij heeft z'n zelfgekozen uitdaging volbracht, maar voor veel Oekraïners is de niet zelf verkozen opgave nog niet ten einde, is de tendens van z'n verhaal.

Lachlan Morton krijgt bij EF Education-Easypost veel ruimte voor dit soort uitdagingen, maar hij rijdt ook nog gewoon wedstrijden. Sterker nog, het was in de Spaanse rittenkoers Gran Camino dat hij het idee kreeg om met deze toch geld in te zamelen (en bewustwording te creëren) voor Oekrainë. In die koers zat hij elke dag aan de ontbijttafel met z'n Oekraïense ploeggenoot Mark Padun en werd hij met z'n neus op de feiten gedrukt.

Achtergrond
  • Twitter EF Education